10 gjërat ushqyese, për të cilat ka nevojë çdo fëmijë

Kalciumi

Kalciumi: Ndërton eshtra dhe dhëmbë të fortë, nxit nerva të shëndetshme dhe funksionin e muskujve, ndihmon mpiksjen e gjakut dhe ndihmon trupin të konverton ushqimin në energji.

Acidet esenciale yndyrore

Acidet esenciale yndyrore (EFAs): Ndihmojnë në ndërtimin e qelizave, rregullojnë sistemin nervor, forcojnë sistemin kardiovaskular, ndërtojnë imunitetin, dhe ndihmojnë trupin në absorbimin e gjërave ushqimore. Të rëndësishme për funksionim të shëndetshëm të trurit dhe vizionit.

Hekuri

Hekuri: i rëndësishëm për krijimin e hemoglobinës, për oksigjenin – mbajtjen e pigmentit të kuq në gjak dhe mioglobinës, pigmentin që rruan oksigjenin në muskuj. Mungesa e hekurit mund të shkaktojë aneminë, e cila mund të rezultojë me lodhje, dobësi dhe irritim.

Magnezi

Magnezi: Mban eshtrat e fortë dhe ritmin e zemrës të qëndrueshëm, përkrahë sistemin imunitar dhe ndihmon në ruajtjen e muskujve dhe funksionimin e nervave.

Kaliumi

Kaliumi: Punon me natrium për të kontrolluar ekuilibrin e trupit me ujë, i cili ndihmon në ruajtjen e presionit të gjakut. Ndihmon në funksionimin e muskujve dhe të ritmit të zemrës dhe, në vitet e mëvonshme, mund të ulë rrezikun e gurëve në veshka dhe osteoporozën.

Vitamina A

Vitamina A: Luan një rol të rëndësishëm në vizionin dhe rritjen e eshtrave, ndihmon për të mbrojtur trupin nga infeksionet, promovon shëndetin dhe rritjen e qelizave dhe indeve në trup, duke përfshirë edhe flokët, thonjtë, dhe lëkurën.

Vitamina C

Vitamina C: Ndihmon në krijimin dhe riparimin e qelizave të kuqe të gjakut, eshtrave, dhe indeve, ndihmon për të mbajtur nga mishrat e dhëmbëve të fëmijës tuaj të shëndetshme dhe forcon enët e gjakut, ndihmon ne shërimin, nxit sistemin imunitar, dhe mban infeksionet larg. Gjithashtu ndihmon trupin në absorbimin e hekurit nga hekuri i pasur.

Vitamina D

Vitamina D: E ndihmon trupin të absorbojë minerale si kalciumi dhe ndërton dhëmbë dhe eshtra të fortë. Është thelbësore për të arritur potencialin e rritjes. Edhe funksionon si një hormon me role të rëndësishme në sistemin e shëndetshëm imunitar, në prodhimin e insulinës dhe rregullimin e rritjes së qelizave.

Vitamina E

Vitamina E: Limiton prodhimin e radikaleve të lira, të cilat i dëmtojnë qelizat. Është e rëndësishme për imunitetin, riparimin e ADN-së, dhe proceseve të tjera metabolike.

Zinku

Zinku: Nevojiten më shumë se 70 enzima të cilat ndihmojnë tretjen dhe metabolizmin dhe janë esenciale për rritjen.

Similar Posts