Blerja e Tirana Bank, si bashkëpunuan Qeveria dhe BSH në operacionin e dyshimtë bankar të Samir Manes
Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Samir Mane është një nga oligarkët e Shqipërisë që njësoj si Bashkim Ulaj vijnë nga një histori e lulëzimit të biznesit gjatë periudhës së qeverisjeve Berisha.

Edhe sot Mane e Ulaj i kanë zyrat qendrore në të njëjtën godinë nga ku drejton opozitën doktor Berisha pas “dorëheqjes” nga PD.

Ulaj u vu në qendër të vëmendjes së opinionit publik pas mega-skandalit të Unazës dhe OST. Lidhjet e tij me Ramën dhe rolin e këtij të fundit në skandal, janë në hetim. Por ai nuk është i vetmi nga ata që në vend të ndërprerjes së fijeve korruptive biznes-politikë, ngriti ura të reja me qeverisjen e re të Rilindjes.

Shumëkush pyeti veten disa muaj më parë pse u investua aq shumë dhe aq hapur kryeministri Rama për të emëruar në Bankën e Shqipërisë, ish-ministrin kryesor të Berishës dhe ish-arkitektin e piramidave, Ridvan Bode.

Shkrimi më poshtë, zbulon një pjesë të së vërtetës. Ai është shkruar nga ish-gazetari i Dita, Habjon Hasani, drejtues i portalit të njohur investigativ Hashtag*

*****

Në Gusht të vitit 2018, “Tirana Bank” njoftoi marrëveshjen-në parim, për shitjen e aksioneve të saj drejt grupit të biznesit Balfin (joint-venture me Komercalnija Bank, Maqedoni).

Grupi Balfin është në pronësi të afaristit Samir Mane.

Zoti Mane ka një valencë të veçantë për shkak të ndikimit të tij okult në rangjet e larta të politikës, lidhjet me grupe të fuqishme interesi në Ballkan dhe për kontrollin direkt ose indirekt që ai ushtron në dy televizionet kombëtare TV-Klan dhe Top-Channel.

Pasi u shpall në muajin Gusht marrëveshja në parim për blerjen e “Tirana Bank” nga grupi Balfin i Manes, procesi duhej të kalonte dhe disa filtra para se të ekzekutohej tërësisht.

Duhej aprovimi paraprak nga Banka e Shqipërisë, më pas duhej aprovimi nga Autoriteti i Konkurencës dhe më pas aprovimi përfundimtar sërish nga Banka e Shqipërisë.

Në Shtator 2018, zoti Mane nisi një lobim në prapaskenë për të emëruar në bordin drejtues të Bankës së Shqipërisë, mikun e tij, ish-ministrin e Financave Ridvan Bode. Zoti Bode u emërua zyrtarisht anëtar i BSH në muajin Nëntor-2018, ndërsa emërimi i tij shkaktoi jo pak debate. I vetmi përfitues i pashqetësuar dukej zoti Mane, ai ishte në prag të finalizimit të blerjes së “Tirana Bank” dhe kishte finalizuar me sukses emërimin e mikut të tij në bordin e Bankës së Shqipërisë.

Ndërsa zoti Bode ishte ulur në tryezën e bordit të BSH, Autoriteti i Konkurencës vijonte shqyrtimin e operacionit të blerjes së Tirana Bank. Në muajin Dhjetor, Autoriteti i Konkurencës i kërkoi mendim Bankës së Shqipërisë për këtë operacion blerje, ndërsa Banka i’u përgjigj se për të çdo gjë ishte OK.

Sidoqoftë Autoriteti i Konkurencës në janar 2019, doli me një vendim, ku ndërsa aprovonte shitjen e “Tirana Bank” drejt grupit Balfin, ngrinte dyshime se kjo blerje mund të shfrytëzohej nga ky grup për të injektuar paratë e kreditorëve drejt kompanive me bilanc negativ të “Balfin”, ose mund të ndikonte në diskriminimin e kompanive rivale të Balfin në procesin e dhënies së kredive.

Për t’u siguruar se këto fenomene nuk do të ndodhnin tani që pronari do të ishte grupi “Balfin” i Samir Manes Autoriteti në vendim, i lë detyrë Bankës së Shqipërisë që të mbajë nën monitorim të gjitha kompanitë e biznesit të grupit “Balfin” duke i konsideruar këto kompani si të lidhura integralisht me sistemin bankar.

Për të kuptuar më shumë, i’u drejtuam zyrtarisht Bankës së Shqipërisë. Përgjigjet që Banka e Shqipërisë në lidhje me këtë çështje duken “si të ngrira”, ndërsa BSH në mënyrë të çuditshme mohon se Autoriteti i Konkurencës i ka lënë detyrë të posaçme të mbikqyrë aktivitetin e “Tirana Bank” dhe “Balfin Group”, ndonëse në vendimin e Autoritetit, diçka e tillë shkruhet e zezë mbi të bardhë.

E ndërsa Autoriteti i Konkurencës aprovoi shitjen e “Tirana Bank” duke kamufluar si me stil dyshimet e veta, Banka e Shqipërisë dha aptovimin përfundimtar për këtë operacion më datën 6 Shkurt 2019.

Dyshimet e raportit të Autoritetit të Konkurencës dhe aprovimi final nga BSH, kaluan pa u vënë re.

Në finale, afaristi Samir Mane jo vetëm që arriti të imponohej ndaj kryeministrit, Autoritetit të Konkurencës dhe Bankës së Shqipërisë për të blinduar pozitat e tij në sektorin bankar, por ai arriti të realizonte dhe një operacion të shkëlqyer mediatik, ku asnjë media, asnjë ekonomist, nuk guxoi të shqyrtonte shkaqet dhe pasojat e operacionit të shitjes së “Tirana Bank”.

*Titulli është i redaksisë. Botohet me shkurtime. / Gazeta Dita

Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *