Squid Game i Netflix tregon shumë për epokën në të cilën po jetojmë

Squid Game i Netflix tregon shumë për epokën në të cilën po jetojmë

Nga Pierre Haski / Serialet televizive tashmë janë shndërruar në “objekte” gjeopolitike, pasi ata na tregojnë gjëra mbi botën, por edhe sepse janë një përbërës i fuqisë së butë, pra i aftësisë së shteteve për të bindur dhe ushtruar ndikim kulturor tek të tjerët pa përdorur forcë. Squid Game (Loja e Kallamarit) ka gjithçka që…

Vdekja e Nexhmije Hoxhës/ Ikja pa ndëshkim e “Vejushës së Zezë”
|

Vdekja e Nexhmije Hoxhës/ Ikja pa ndëshkim e “Vejushës së Zezë”

Vdiq në shtratin e saj, në pleqëri të thellë, pa pasur kurrfarë brejtje në ndërgjegjen e saj. Nuk u pendua kurrë për pushkatimet pa gjyq, dhe nuk iu kërkoi kurrë të falur atyre që ende kërkojnë eshtrat e të afërmve. Të përndjekurit: Nuk na vjen keq për vdekjen e një xhelateje, na vjen keq që…

Artan Fuga / Drejt një lufte të re klasash, mes të diturve dhe injorantëve

Artan Fuga / Drejt një lufte të re klasash, mes të diturve dhe injorantëve

Katër parametra themelore të domosdoshme të shkollimit që vijnë nga teknologjia: 1. Edukimi i detyruar qysh në moshën tre-vjeçare. 2. Mësimi shkrim e këndim dhe numurim deri në moshën pesëvjeçare 3. Fillimi i mësimit të teknologjive të informacionit qysh në moshën trevjeçare. 4. Fillimi i mësimit të një gjuhe të huaj qysh në moshën trevjeçare…

Përse Donald Trump e kërkon me ngulm Groenlandën?

Përse Donald Trump e kërkon me ngulm Groenlandën?

Groenlanda e largët nuk i kishte pushtuar prej shumë kohësh titujt e parë të gazetave botërore. Ishulli më i madh në tokë, i mbuluar nga akulli në 80% të sipërfaqes së tij, ështe territor i pavarur i Danimarkës së ndodhur 3000 km larg, ndonëse vetë gjendet fare pranë Amerikës së Veriut, ndërsa skaji veri-perëndimor sheh…

Ditët e kryeminstrave në Kosovë, ja kush është më jetëgjati dhe më jetëshkurtëri

Ditët e kryeminstrave në Kosovë, ja kush është më jetëgjati dhe më jetëshkurtëri

Që nga çlirimi, 1999 dhe deri më sot, Kosova ka patur 6 kryeministra, 8 mandate, në 20 vjet. Më jetëgjati duket presidenti aktual, Hashim Thaçi me 1141 ditë në krye të qeverisë në 2008 dhe me 1387 ditë në vitin 2011. Pas tij vijnë Isa Mustafa dhe Bajram Rexhepi me 1006 ditë, ndërsa më mandati…

Heroi tragjik dhe konflikti në katër tragjeditë e Shekspirit

Heroi tragjik dhe konflikti në katër tragjeditë e Shekspirit

Që nga fillimi kritika për Shekspirin ka qenë në raport sinonimi me kritikën e heronjve të tij, të cilët domosdoshmërish paraqitën brenda kontekstit historik, social, politik dhe të imagjinuar. Heronj të njohur që vijnë në situata të veçanta. Shekspiri njohu mirë audiencën të cilës i drejtohej me karakteret e tij të çmuar. Ai solli situata…

Protestat anti-qeveritare në Mal të Zi, Serbi dhe Shqipëri frymëzim për një ‘Pranvere Ballkanike’

Protestat anti-qeveritare në Mal të Zi, Serbi dhe Shqipëri frymëzim për një ‘Pranvere Ballkanike’

“E gjitha filloi me një video të postuar në mediat sociale: një regjistrim sekret nga viti 2016 që duket se tregon një manjat të mirënjohur lokal dhe një zarf me para të gatshme për një bashkëpunëtor partiak të udhëheqësit të vjetër të Malit të Zi. Biznesmeni i shquar, një ish-mik i ngushtë dhe i besuar…