Eminasi i Vogël, fshati më turistik i Shijakut, ku lindi piktori i mirënjohur Agim Faja

Nga Mustafa Faja / Nuk është i bukur vetëm qyteti i Shijakut se i kalon lumi Erzen pranë, por ai ka dhe fshatra tepër të bukur, tepër madhështorë, siç janë: Shtraza me Kroin e Conit t’Begut, Kneta me Vorrin ku i ka mbirë në mes Çinori, me Shatelin (Shën Telin) i cili tregton duhanin më të […]

Në kërkim të Nënë Terezës …

Shtator 19, 2012 / Në muajin mars të këtij viti, në Galerinë Kombëtare të Arteve, në Tiranë, u organizua konkursi ndërkombëtar për monumentin kushtuar 100-vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë. Ishte një ngjarje e shënuar në jetën publike dhe artistike, me përmasa mjaft të mëdha, ashtu siç e meriton ky përvjetor i lavdishëm i historisë së […]

Për qytetarin unik dhe botën e globalizuar

Globalizmi nuk është lëvizje e qetë dhe pa turbulencë konceptuale individuale dhe sociale. Në kohën tonë, ai ka hapur “Kutinë e Pandorës” të problemeve globale. Prej saj kanë dalë shumë probleme dhe paqartësi dhe prandaj dhe janë intensifikuar diskutimet teorike që kanë të bëjnë me raportet e “qytetarit unik” me “qytetërimin global”, identitetin dhe kulturën […]

Karakteri atdhetar i luftërave të Skënderbeut, themelues i shtetit të parë kombëtar shqiptar

Studim / Ali Hoxha* Karakteri atdhetar i luftërave të Skënderbeut, themelues i shtetit të parë kombëtar shqiptar Në kuadrin e kremtimeve për 100-vjetorin e shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë nga Perandoria Osmane, më 28 Nëntor 1912, nga përfaqësuesit e të gjitha krahinave të Shqipërisë, të mbledhur në Vlorë, nën kryesinë e Ismail Qemal Bej Vlorës, […]