Gjuhët më të vjetra në botë, që fliten ende sot

Gjuhët më të vjetra në botë, që fliten ende sot

Gjuhët më të vjetra në botë, që fliten ende sot Gjuhët kanë qenë gjithmonë “fibra” e njerëzimit. Guri i themelit të shoqërisë njerëzore, dhe forca që i hapi rrugën qytetërimit. Pa të, shoqëritë nuk mund të zhvilloheshin siç janë zhvilluar. Ndaj gjuhët janë “testament” mbi nevojën e madhe të species tonë për të ecur përpara….

Libri dhe të rinjtë, sa afër dhe larg njëri-tjetrit

Libri dhe të rinjtë, sa afër dhe larg njëri-tjetrit

Arkiva që ofron Biblioteka Kombëtare dhe interesi që tregon rinia shqiptare për librat. Ulet përqindja e moshave të reja që lexojnë Interesi që tregohet për librat jashtëshkollorë, ndryshe artistikë, është zbehur dukshëm nga moshat e reja, të cilat nuk tregojnë asnjë interes. Duket se përqindja e të rinjve është tepër e vogël, këtë gjë e…

Piktura e Leonardo Da Vinçit prej 450 milionë dollarësh, në muzeun madhështor të Abu Dhabit

Piktura e Leonardo Da Vinçit prej 450 milionë dollarësh, në muzeun madhështor të Abu Dhabit

Një pikturë 500 -vjeçare e Krishtit që besohet se është pikturuar nga Leonardo Da Vinçi do të vendoset në Luvrin e Abu Dhabit, njoftoi muzeumi. Muzeu i ri që sapo është inaguruar, më 8 nëntor 2017, e ka bërë njoftimin në Twitter, njofton BBC, pa specifikuar nëse e kishte blerë pikturën në ankand këtë muaj,…

Shitje rekord e “muzës” së Pikassos. 33 milionë euro dhe një histori dashurie

Shitje rekord e “muzës” së Pikassos. 33 milionë euro dhe një histori dashurie

Një pikturë e mrekullueshme e artistit spanjol Pablo Picasso, një portret i një muze të re dhe të dashurës së tij Marie-Therese Walter, me titullin «Femme assise pres d’une fenetre», ka qenë ylli i ankandit dedikuar pikturës moderne impresioniste të organizuar në Londër. Vepra e vitit 1932, që ishte vlerësuar 25 milionë sterlina është shitur…

Piktura e Britney Spears u shit për 10.000 dollarë
|

Piktura e Britney Spears u shit për 10.000 dollarë

Llogaria në Instagram e Britney Spears, është tejet interesante dhe asnjëherë nuk e dini se çfarë do të sjellë. Ndonjë foto e lezetshme e fëmijëve, video nga koncertet fantastike të saj apo edhe pikturat e saj. Në një nga postimet e saj e shohim këngëtaren duke punuar në një pikturë nga vaji, përderisa në afërsi…

30 Tetor 1938, u përurua godina e Bankës Kombëtare
|

30 Tetor 1938, u përurua godina e Bankës Kombëtare

Një nga ndërtesat më të hijshme të kryeqytetit, godina e Bankës Kombëtare, u përurua më 30 Tetor 1938. Ajo është vepër e arkitektit italian Norpurgo, i cili ka përdorur të njëjtin stil, që mbetet modern edhe pas kaq vitesh. 30 Tetor 1914, ushtritë italiane pushtojnë Sazanin Fill pas largimit në Vlorë të të ashtuquajturit “mision sanitar”,…

Guardian: Bunkerët – të ripërdoren, zhduken apo të mbesin testament i komunizmit
|

Guardian: Bunkerët – të ripërdoren, zhduken apo të mbesin testament i komunizmit

Për disa, ata janë një shëmti, kujtim i së kaluarës paranojake të Shqipërisë, zhdukja e të cilëve duhet të lejohet pa dhembje. Për të tjerët, bunkerët e betonit të periudhës komuniste të shtetit të vogël të Adriatikut janë një pjesë e trashëgimisë kulturore që nuk duhet humbur, shkruan në numrin e sotëm, e përditshmja britanike,…

Meditimi Transhendental, mënyra më e mirë për të larguar stresin
|

Meditimi Transhendental, mënyra më e mirë për të larguar stresin

Speciale/ Prezantohen në Universitetin e New York-ut në Tiranë teknikat për zhvillimin e vetes. Ja si mund të arrihet drejt vetëdijes supreme, drejt burimit të eksperiencave tona, ku secili mund të ndihet mjaft mirë Mars 26, 2013 / Është mbajtur sot, në Universitetin e New York-ut, leksioni i hapur mbi teknikat e zhvillimit të vetes, ose…