Categories
Familja

Çelësi për martesë të gjatë është…?

Studimet më të fundit pohojnë: çelësi për suksesin në martesë të gjatë dhe sa më të lumtur është …të jeni të qetë.

Kjo këshillë ndoshta bie ndesh me atë që zakonisht na këshillojnë të bëjmë në martesë apo në jetën e përbashkët, – “të jemi të sinqertë dhe të kemi komunikim të hapur“.

Por, psikologët deklarojnë se për çiftet e reja dhe të vjetra, kjo mënyrë është më e mira që qetësia të ruhet, edhe pas shumë hidhërimesh apo grindjesh.

Studiuesit kanë hulumtuar zhvillimin e 127 çifteve të martuara dhe gjatë trembëdhjetë vjetëve i kanë studiuar debatet midis tyre, duke i analizuar se çfarë komunikimi kishin.

Ka mundësi që mosha dhe kohëzgjatja e martesës kanë rol në shmangien më të madhe të konflikteve”, konkludon autorja kryesore e hulumtimit, doktoresha Sara Holi, nga Universiteti Shtetëror i San-Franciskos, por gjithashtu shton se, ruajtja e qetësisë edhe në çiftet e reja është çelësi për jetëgjatësi dhe lumturi.

Categories
Familja

Ide për drekën në shkollë të fëmijës suaj

Ndiqni fotot për të parë shembuj ushqimesh të përgatitura në shtëpi, për t’ia dhënë me vete fëmijës suaj në shkollë:

ushqim_shendetshem ushqim_shendetshem2 ushqim_shendetshem3

Categories
Familja

Adoleshentet dhe prinderit: një adoleshente grindet me të ëmën 183 herë në vit

Adoleshentet dhe prinderit

Studimi i fundit britanik tregon një informacion interesant në lidhje me jetën e një vajze adoleshente.

Vajzat në një fazë kalimtare nga fëmijëria në moshën e rritur, e përjetojnë 123 herë në vit krizen të qarit për shkak të djemëve, si dhe 257 herë grindjet me vëllezërit apo motrat. Të ballafaquara me hormonet e shfrenuara, ato gjatë një viti grinden 183 herë mesatarisht me nënën e tyre.

Arsyet e konfliktit janë të shumta, por arsya kryesore është dhoma e parregulluar. Ndër pesë shkaqet kryesore të grindjes së nënës dhe vajzës, është gjithashtu nevoja për tu përgjigjur gjithmonë në të gjitha pyetjet, marrëdhëniet me vëllezërit e motrat, marrëdhëniet me djemtë dhe daljet e vonë.

Mënyra e të veshurit, sjellja e vrazhdë, qëndrimi ndaj parave dhe shkollës, gjithashtu, janë arsyet që e ndezin fitilin.

Vetëm në moshën 23-vjeçare, pas shumë dyerve të përplasura (më shumë se 160 herë në vit), tani më gratë e reja kanë filluar që të vlerësojnë nënat e tyre, sipas një studimi nga një kompani britanike e produkteve kozmetike, Lil-Lets.

Tre të katërtat e grave të kësaj moshe, thonë se ato janë mirënjohëse për nënën e tyre, dhe 67 për qind të tyre i felenderohen gruas që i ka lindur dhe që janë bërë ato që janë sot.

Vajzat adoleshente nuk grinden vetëm me nënën e tyre, por edhe me të atin e tyre (157 herë në vit) dhe me shokët (125 herë) ose me vëllezërit e motrat (287 herë). Ato janë poashtu fajtore për shkak të faturës së telefonit të lartë sepse e kalojnë përafërsishtë 274 orë në vit duke folur në telefon.

Categories
Familja

Dita botërore e familjes – 15 maj

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara, më 15 maj shpalli “ditën ndërkombëtare të familjes”, në mënyrë që të rrisë ndërgjegjësimin për problemet dhe çështjet e familjes dhe për të ndihmuar që këto çështje të fitojnë rol të rëndësishëm në politikat e shteteve anëtare.

Në këtë ditë në gjithë botën organizohen aktivitete në nivel lokal, kombëtar dhe ndërkombëtar, që kanë për qëllim të tregojnë zona të ndryshme të rëndësishme për familjen dhe proceset shoqërore, ekonomike dhe demografike që prekin familjet. Qëllimi i shënimit të ditës ndërkombëtare të familjes është që të promovojë familjen dhe vlerat e familjes, nxitjen e barazisë midis grave dhe burrave në familje, mbrojtjen e familjes si njësi bazë e shoqërisë dhe për të ndihmuar familjet për të përmbushur përgjegjësinë e tyre për komunitetin.

Çdo vit, Kombet e Bashkuara i përcaktojnë temat që do të shënojnë këtë ditë. Këtë vit tema është “Përmirësimi i integrimit social dhe solidariteti midis brezave”.

Ministia Punës, Punësimit dhe Politikave Sociale, ditën botërore të familjes, 15 majin e shënon me punë, organizimin e takimeve, ngjarjeve të ndryshme, paraqitjet mediale, etj.

Ministria duhet të ketë një nga prioritetet e saj, këtë ditë, duke vazhduar zbatimin e aktiviteteve që synojnë mbështetjen e familjeve, sidomos atyre me fëmijë të moshës më të ulët, fëmijët me aftësi të kufizuara, të moshuarit dhe të paaftët, si dhe anëtarë të tjerë të familjes të cilët janë në rrezik të përjashtimit social dhe diskriminimit.

Categories
Familja

Ku gabojnë më shpesh prindërit ?

familjePër të qenë prindër që fëmijët të rriten në mënyrë të përkryer, nuk ka rregulla universale. Më poshtë i kemi paraqitur disa nga gabimet më të zakonshme.

KUJDES SE ÇFARË FLISNI

Në biseda me fëmijët duhet të jeni të qartë dhe të shkurtër, pa shumë zgjatje. Përdorni shembuj të thjeshtë, fjalë dhe situata të jetës që fëmija do të jetë në gjendje për të kuptuar. Sipas të riut, ju, nuk veproni sikur ata ende nuk jetojnë në botën e vërtetë dhe se të gjitha mbeten për t’u parë. Realiteti i tyre është në kërkim të të drejtave, prangaj nuk duhet që ti ngarkoni shumë, që ata të kuptojnë me lehtë.

BËHUNI SHEMBULL

Një gjë bëni, kurse fëmijëve ju thuani që duhet ndryshe të bëjnë sepse ju jeni të rritur dhe që ata nuk e kuptojnë këtë. Veprimet flasin më shumë se fjalët dhe këtë duhet të mbani në mend sepse në sytë e fëmijëve do të jeni hipokritë.

SHMANGIA E BISEDËS

Ju jeni në gabim! Nëse mendoni se ju do të jeni në gjendje për të izoluar fëmijën nga shoqëria dhe që deri tek ai nuk do të vij çdo informacion mbi tema si seksi, atëherë ju jeni gaobheni. Nga ju mund të mësojnë qëndrime të duhura dhe më pas kanë më shumë gjasa për të marrë vendime të drejta. Nëse ata e përdorin vetëm informacionin nga shoqëria apo nga interneti, çdo gjë mund të shkojë keq. Flisni hapur.

KRAHASIMI

Një nga gabimet shumë serioze dhe më të shpeshta janë krahasimet në mes të vëllezërve dhe motrave të tyre. Çdo person është i ndryshëm dhe kështu janë fëmijët.

TË BËNI NË VEND TË FËMIJËS

Trajneri Michelle Kunz kujton se prindërit bëjnë shumë gjëra për fëmijën. Për shembull kur shkoni në vizitë tek mjeku dhe kur ai pyet se si ai ndihet, lerëni fëmijën le të përgjigjet vet. Përndryshe ju keni dërguar një mesazh se fëmija yt është i paaftë.

RREGULLA

Pa to ne nuk mundemi, por ka raste kur duhet bërë një ndryshim – sidomos kur ata rriten. Kur fëmija është i vogël, dërgimi i tij në dhomë është dënim, por kur është më i rritur do të jetë si një shpërblim për shkak se dhoma e tij është e perandori e vërtet për të.

SUKSESET DHE DËSHTIMET

Shumë prindër i imponojnë fëmijëve të tyre aktivitete që ata dëshironin për veten e tyre kur ata ishin të vegjel. Autor i “God You’re Beautiful: What We Say, We Say To God” Dion McInnis beson se çdo sukses apo dështim i fëmijës nuk janë diçka për të cilat ekskluzivisht janë përgjegjës prindërit. Detyra e prindërve është që të udhëzojnë dhe të udhëheqin fëmijën, por ai nuk është një robot që është programuar. Suksesi i fëmijës mund të jetë për shkak të gjenetikës, këshilla prindërore, por jo për vetë prindërit, por për një fëmijë që ka pasur sukses në diçka.