70-vjetori i formimit të Çetës Plakë të Vlorës

70-vjetori i formimit të Çetës Plakë të Vlorës

Ishte e para çetë partizane në qarkun e Vlorës. U inaugurua më 04.12.1942, në fshatin Gjorm, të krahinës së Mesaplikut, kryesisht nga ilegalë të fshatrave të qarkut të Vlorës, që bënin pjesë në njësitet partizane të krijuara që më parë. Në periudhën e vështirë të viteve 1942-1943, kur veprimtaria e fashistëve u përqendrua në fshatin…

Copëtimi i Shqipërisë nga fillimi i shekullit XVIII, deri në fillim të shekullit XX

Copëtimi i Shqipërisë nga fillimi i shekullit XVIII, deri në fillim të shekullit XX

“Shqipëria mund të formojë fort mirë një shtet independent ndërmjet Serbisë dhe Greqisë: mjerisht, fatkeqësi e tyre është që gjenden midis shteteve që duan të rriten dhe ndoshta shpresat e patriotëve shqiptarë do të dalin të kota…!” – Amie Boue, musafir i një fshatari të Carralevës në vitet e ’30-ta të shekullit XIX. Të dhënat…

Rastet e para në botë me virusin HIV-AIDS / Si u shfaq sëmundja e shekullit

Rastet e para në botë me virusin HIV-AIDS / Si u shfaq sëmundja e shekullit

Si u shfaq sëmundja e shekullit HIV-AIDS, kosto e lartë për trajtimin e sëmundjes. Rasti i parë në botë me virusin. Si mund të parandalohet  Dita 5 qershor 1981 shënon ditën e parë “zyrtare” të epidemisë që ka tronditur botën, me mbi 25 milionë njerëz të vdekur, deri tani në mbarë botën. Në të vërtetë,…

SHBA, 50 vjet nga fluturimi i parë në orbitë

SHBA, 50 vjet nga fluturimi i parë në orbitë

20 Shkurt 2012 / SHBA, shënuan dje 50-vjetorin e fluturimit të parë amerikan në orbitë. Më 20 shkurt të vitit 1962, astronauti Xhon Gllen është nisur prej bazës Kejp Kanaverall me sondën Atlas në orbitën rreth Tokës. Fluturimi i tij u bë pothuajse një vit pas fluturimit të astronautit sovjetik, Juri Gagarin, që ishte misioni…