Categories
Informacion

Kush janë Muxhahedinët iranian në Shqipëri?

I quajtur nga disa si një grup terrorist, i hedhur poshtë nga të tjerët si një kult, populli i Muxhahedinëve është një organizatë e fshehtë që ekziston në kufijtë e politikës iraniane për dekada të tëra.

Mujahedeen-e-Khalq, ose MEK, ka marrë mbështetje të fortë nga figura të shquara amerikane, duke përfshirë ish-avokatin personal të Presidentit Trump Rudy Giuliani dhe ish këshilltarin e Sigurisë Kombëtare John R. Bolton.

Frymëzuar nga ideologjia Marksiste, organizata filloi aktivitetin në mesin e viteve 1960, duke kundërshtuar Shahin e Iranit shumë jopopullor, të mbështetur nga SHBA.

Por MEK shpejt erdhi për të refuzuar regjimin teokratik që e zëvendësoi atë pas revolucionit të vitit 1979.

Grupi u bë gjithnjë e më i dhunshëm, duke kryer një seri bombash dhe atentatesh kundër qeverisë iraniane – veprime që shkaktuan rënie të popullaritetit të saj.

Nga mesi i viteve 1980 grupi kishte zhvendosur selinë e tij në Irak, ku mori mbrojtje nën Saddam Hussein.

Përkundër Departamentit Amerikan të Shtetit që caktoi MEK si një grup të huaj terrorist në fund të viteve 1990, ai megjithatë mori mbrojtjen amerikane gjatë Luftës në Irak.

Pasi trupat amerikane filluan të përmbysnin operacionet në Irak, MEK pësoi akuza të ashpra nga qeveria irakiane e mbizotëruar nga shiitët.

Në vitin 2012, SHBA-të larguan MEK-un nga lista e saj terroriste dhe punuan me Kombet e Bashkuara për të gjetur një vend pritës alternative.

Një vit më pas, Shqipëria mirëpriti grupin, duke shpresuar të fitojë favor në lidhje me Uashingtonin.

Përpjekjet e gazetarëve për të hyrë brenda MEK kanë mbetur të paarritshme.

Megjithëse grupi ka hequr dorë nga dhuna, duke mbështetur rrëzimin e qetë të qeverisë teokratike të Iranit, disa ish-anëtarë kanë thënë se atyre u bënin ‘lavzh truri’.

Kohët e fundit, një reporter i New York Times fitoi qasje të rrallë në selinë e grupit në periferi të kryeqytetit të Shqipërisë.

Ai intervistoi gjithashtu ish anëtarët që jetojnë në vend, të cilët pretenduan se ishin të detyruar të hiqnin dorë nga marrëdhëniet romantike dhe se të gjitha mendimet seksuale ishin të ndaluara.

Por të tjerë antarë i kanë mohuar këto pretendime, duke argumentuar se çdo disiplinë e mendimit ishte e nevojshme për të luftuar me regjimin despotik iranian./ FoxNews

Categories
Informacion

Të moshuarit në Shqipëri, ja sa përqind të popullsisë përbëjnë

Popullsia në Shqipëri po plaket me shpejtësi dhe vendi ka nisur të përjetojë efektet e moshimit. Nëse në vitet ’90 mosha mbi 65 vjeç përbënte rreth 3.5% të popullsisë, sot ka arritur në 13% e saj. Ndërkohë që sipas Rrjetit Shqiptar te Moshimit 1/3 e të moshuarve e konsiderojnë veten të varfër. Mbi 15% nuk kanë mundësi të shkojnë tek mjeku dhe rreth 25% nuk përballojnë dot financiarisht blerjen e ilaçeve, megjithëse 50% e të moshuarve vuajnë nga sëmundje kronike.

Alban Ylli, specialist, Rrjeti Shqiptar i të Moshuarvem sqaron se, “Duhet më shumë guxim për të vendosur prioritetet në Shqipëri në drejtim të adultëve të vjetër dhe të moshuarve. Po fillojmë të flasim për moshën e katërt në Shqipëri. Tradita e shërbimeve shëndetësore shqiptare është shumë e vogël në këtë drejtim. Për fat të keq nuk kemi nga e shkuara traditë shërbimesh për të moshuarit, shërbime geriartrikepo të tjera si këto”.

Ndërkohë, 92 mijë pensionistë jetojnë të vetmuar. 5% e të cilëve janë tërësisht të izoluar. Në këto kushte, sipas shoqatës së pensionistëve, shtëpitë e të moshuarve nuk janë zgjidhje. Kryetari i saj thotë se shteti duhet të paguaj kujdestarë për të moshuarit.

Faik Xhani, Shoqata Pensionistët e Shqipërisë shton se, “Për shembull ne kemi kapacitet gjithsej prej 800 veta në azil. Si do ti përballojë këto të moshuar? Çdo njeri duhet të ketë sa pensioni social, rreth 10 mijë lekë të rinj. Ne i kemi sugjeruar qeverisë që nëse nuk janë mundësitë për rritje pensioni totalisht, atëhere le ta fillojmë nga ato pensione që janë më të vogla, për një sasi njerëzish të paktën për tu afruar tek të tjerët. Konkretisht për pensionet minimale ne mendojmë që të paktën të rriten 10% dhe në tërësi 5% në total”.

Specialistët theksojnë se institucionet duhet të përgatiten për probleme të tilla. Integrimi i shërbimeve shëndetësore me ato sociale është një ndër sugjerimet e tyre.

Categories
Informacion

OBSH/ Ja ku renditet Shqiperia ne rajon per konsumin e alkoolit

Europa kryeson në botë për vdekjet nga përdorimi i alkoolit

Më shumë se 3 milion njerëz vdiqën si pasojë e përdorimit të dëmshëm të alkoolit në 2016, sipas një raporti të publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (WHO) së fundmi. Kjo përfaqëson 1 në 20 vdekje. Në përgjithësi, përdorimi i dëmshëm i alkoolit shkakton më shumë se 5% të barrës globale të sëmundjes.

Sipas shifrave në databazën e OBSH, në Shqipëri konsumohet 7.5 l alkool /njeri, për vitin 2016. Konsumin më të lartë për frymë të alkoolit në rajon e ka Serbia, ku sipas të dhënave është 11.1 litra.

Më pas renditet Mali i Zi, ku konsumi i alkoolit për frymë për grup-moshën mbi 15 vjeç, me 8.0 litra për frymë dhe Bosnja me 6.4 litra për frymë (rreth 1 litër më shumë se në Shqipëri). Mesatarja e Bashkimit Europian për konsumin e alkoolit është 10.6 litra, ndërsa e vendeve me të ardhura të larta është 9.3 litra.

Nga të gjitha vdekjet që i atribuohen alkoolit, 28% vijnë për shkak të lëndimeve, të tilla si ato të trafikut, vetëdijes dhe dhunës ndër-personale, thekson OBSH në raport. Pjesa tjetër, në të gjithë botën, ndodhin përkatësisht 21% për shkak të çrregullimeve të tretjes; 19% për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare, dhe pjesa e mbetur për shkak të sëmundjeve infektive, kancerogjene, çrregullimeve mendore dhe kushteve të tjera shëndetësore.

“Pavarësisht nga disa tendenca pozitive globale në menaxhimin e përhapjes dhe numrin e vdekjeve të lidhura me alkoolin, vihet re që nga viti 2010, barra e përgjithshme e sëmundjeve dhe dëmtimeve të shkaktuara nga përdorimi i dëmshëm i alkoolit është në rritje, veçanërisht në Rajonin Evropian dhe në Rajonin e Amerikës.”- theksohet në raport.

Globalisht rreth 237 milionë burra dhe 46 milionë gra vuajnë nga çrregullimet e përdorimit të alkoolit me prevalencën më të lartë midis burrave dhe grave në rajonin evropian (14.8% dhe 3.5%) dhe Rajoni i Amerikave (11.5% dhe 5.1%). Çrregullimet e përdorimit të alkoolit janë më të zakonshme në vendet me të ardhura të larta.

Konsumi global parashikohet të rritet në 10 vitet e ardhshme

Rreth 2.3 miliardë njerëz janë konsumues të alkoolit momentalisht. Alkooli konsumohet nga më shumë se gjysma e popullsisë në tri rajone të OBSH-së – Amerika, Evropa dhe Paqësori Perëndimor. Evropa ka konsumin më të lartë për frymë në botë, megjithëse konsumi litra/banor ka rënë me mbi 10% që nga viti 2010. Tendencat aktuale dhe parashikimet tregojnë një rritje të pritshme të konsumit global të alkoolit për frymë në 10 vitet e ardhshme, veçanërisht në Azinë Juglindore dhe rajonet e Paqësorit Perëndimor dhe Rajonin e Amerikave.

Faktet kryesore

– Në mbarë botën, 3 milion vdekje çdo vit rezultojnë nga përdorimi i dëmshëm i alkoolit, kjo përfaqëson 5.3% të të gjitha vdekjeve.
– Përdorimi i dëmshëm i alkoolit është një faktor shkaktar në më shumë se 200 sëmundje dhe gjendje dëmtimi.
– Në përgjithësi, 5.1% e barrës globale të sëmundjeve dhe dëmtimeve i atribuohet alkoolit, siç matet në vitet e jetës së rregulluar me aftësi të kufizuara.
– Konsumi i alkoolit shkakton vdekjen dhe aftësinë e kufizuar relativisht herët në jetë. Në grupmoshën 20-39 vjeç rreth 13.5% e totalit të vdekjeve u atribuohen alkoolit.
– Ekziston një marrëdhënie shkakësore midis përdorimit të dëmshëm të alkoolit dhe një sërë çrregullimesh mendore dhe të sjelljes, kushteve të tjera jo të komunikueshme, si dhe lëndimeve.
– Studime më të fundit vendosin lidhje midis pijes dhe incidencës së sëmundjeve infektive si tuberkulozi, si dhe rrjedhën e HIV / AIDS.
– Përtej pasojave shëndetësore, përdorimi i dëmshëm i alkoolit sjell humbje të konsiderueshme sociale dhe ekonomike për individët dhe shoqërinë në përgjithësi./Monitor

Categories
Aktualitet Informacion

Lajmi i keq/ Ja çfarë do ndodhë nga 1 Janari 2019 me makinat e përdorura

Nga 1 janari i vitit 2019 nuk do të lejohet importimi i makinave të përdorura mbi 10 vjet prodhim.

Projektvendimi, i përgatitur nga Ministria e Turizmit dhe Mjedisit është prezantuar nga ministri Klosi në një takim me grupet e interesit pikërisht në Ditën pa Makina.

Ministri Klosi sqaroi se projektvendimi nuk prek makinat e përdorura mbi 10 vjet prodhim që janë aktualisht në qarkullim, por kufizon futjen e makinave të tilla pas 1 janarit 2019.

Ndërsa për makinat e patarguara që janë aktualisht në Shqipëri do të lihet një afat 5 mujor që të regjistrohen.

Duke iu referuar pasojave negative të përdorimit të makinave mbi 10 vjet prodhim që e shtynë administratën e mjedisit në përgatitjen e këtij projektvendimi, ministri Klosi përmendi dëmet në shëndetin e njerëzve, në mjedis dhe ekonominë e çdo qytetari të shtresës së mesme.

‘Makinat e vjetra, të përdorura, më të vjetra se 10 vjet nuk do të lejohen të futen në Shqipëri që nga hyrja në fuqi e këtij vendimi dhe po ashtu në dakordësi më komuntietin kemi përcaktuar një periudhë 5 mujore për të cilën do të lejohet që makinat që janë futur sot në Shqipëri të targohen.

Dhe nuk është një numër i vogël, por janë 60 mijë makina që kanë hyrë në Shqipëri dhe në bazë të informacionit që vjen nga drejtoria e transporteve, kanë hyrë në Shqipëri, janë zhdoganuar por nuk janë targuar dhe të lihet një periudhë 5 mujore për t’u bërë ky targim dhe 5 muaj nga hyrja në fuqi e këtij projektvendimi, as targimi nuk do të lejohet më, pra do të kemi një kufizim të plotë të makinave të përdorura më shumë se 10 vjet.

Dhe për ta sqaruar edhe njëherë për njerëzit që duan të dëgjojnë dhe të kuptojnë nga ky veprim, nuk do të kërkojmë heqjen e makinave që janë sot në qarkullim, por do të kërkojmë kufizimin e futjes së makinave të reja të përdorura më të vjetra se 10 vjet’ tha Blendi Klosi sot.

Categories
Informacion

Këto janë shpendët e ujit dimërues në Liqenin Artificial të Tiranës (AOS)

Për kërshërinë e të gjithë lexuesve AOS ofron shifrat e censusit të shpendëve të ujit dimërues në Liqenin Artificial të Tiranës, të ndërmarrë më 15 Janar 2018.

Bajza (Fulica atra) – 499 individë,
Kredharakë (T. ruficollis) – 37 individë,
Pulujëza (G. chloropus) – 31 individë,
Kredharakë gushëzi (P. nigricollis) – 2 individë,)
Karabullak i madh (P. carbo)– 1 individ dhe
Karabullak i vogël (M. pygmeus) – 1 individ.

Për fat të keq as edhe një rosë ndonëse numri i shpendëve të ujit në liqen është rritur.

Megjithë mungesën e rosave, Parku i Liqenit është i pasur me plot shpend të tjerë dhe plot vlera për qytetin. Le të mësohemi ta shikojmë pa e shqetësuar! / AOS-Albanian Ornithological Society

Categories
Informacion

Hëna blu pas pak ditësh / Ja çfarë do të ndodhë

Pas qejfit të festave të fundvitit, muaji janar nuk është edhe aq i gëzuar për të gjithë. Ai është cilësuar nga shumë studiues si muaji më i zymtë e më i trishtuar i vitit.

Pikërisht në këtë muaj ndodh edhe fenomeni i të Hënës Blu, por kur është e Hëna Blu për vitin 2018? Dita është shpikur si ‘dita më e dëshpëruar e vitit’.

E Hëna Blu zakonisht bie të hënën e tretë të janarit çdo vit. Këtë vit ajo do të shënohet të hënën, më 15 janar. E hëna blu mund të bjerë edhe në të hënën e dytë ose të katërt.

/SYRI.net

Categories
Aktualitet Informacion

Nga Gështenja e Tropojës tek Boronica e Bjeshkëve Kuksiane, markat shqiptare të regjistruara në 2017

Viti 2017 shënoi rritje të aplikimeve për regjistrim të markave shqiptare. Janë produkte që një pjesë e mirë eksportohen dhe kanë fituar emër në tregjet europiane dhe më gjerë. Gjatë gjjthë vitit të kaluar aplikuan për regjistrim të markës 1161 biznese.

Drejtori i Përgjithshëm i Drejtorisë së Pronësisë Industriale, Elvin Lako, bëri të ditur në një aktivitet me rastin e përmbylljes së vitit 2017 se ka pasur rritje të interesit.

I është dhënë rëndësi e veçantë aktiviteteve për ndërgjegjësimin e biznesit dhe publikut në tërësi. Është arritur të zhvillohen fushata takimesh me biznesin, duke ofruar asistencë dhe konsulencë për vlerësimin e PI si një kapital që mbrohet vetëm nëpërmjet regjistrimit dhe për ngritjen strategjive që çdo biznes duhet të ketë për ta kthyer PI në burim fitim

Për sa më sipër stafi DPPI ka kryer mbi 100 takime, duke shkuar në ambientet e biznesit jo vetëm në Tiranë, por edhe në rrethe të ndryshme të Shqipërisë. Ky aktivitet promovues solli si rezultat rritjen e konsiderueshme të aplikimeve për regjistrim të markave duke arritur nje rekord të ri prej 1161 Markash”, tha Lako

Veriu rekord me produktet

Pjesa e Veriut të Shqipërisë ka pasur vëmendje të veçantë në regjistrimin e produkteve shqiptare që janë të njohura tashmë përtej kufijve.

Në 2017 vlen për t’u përmendur që kemi rritje të aplikimeve për tregues gjeografikë të produkteve shqiptare kryesisht nga zonat veriore të Shqipërisë si: Gështenja e Tropojës, Gështenja e Malësisë së Madhe, Mjalti i Gështenjës së Tropojës, Mjalti i Gështenjës- Malësi e Madhe, Boronica e Bjeshkëve të Tropojës, Boronica e Bjeshkëve Kuksiane” shprehet Lako

Regjistrimi i markave shihet si një nga komponentët kryesorë të rritjes së konkurrencës dhe zhvillimit të biznesit përmes rritjes së eksporteve. / Monitor.al

Categories
Histori Informacion

Pse romakët organizonin shfaqje me gladiatorë?

Shfaqja e parë me gladiatorë u zhvillua në Romë në vitin 264 P.E.S, gjatë një ceremonie funerale: lojërat me gladiator, ishin një nga shfaqjet më të shikuara të Romës së lashtë. Për rreth 7 shekuj burra, gra dhe madje edhe xhuxha morën pjesë në këtë cirk të përgjakshëm:në fakt, luftimet ndërmjet gladiatorëve kishin ndodhur që në kohën e etruskëve, dhe romakët nuk bënë gjë tjetër veçse e trashëguan atë traditë.

Në të vërtetë, ishte një zakon i njerëzve më të pasur të ofronin për të ftuarit e tyre dhe për popullin shfaqje të tilla, për të festuar raste të veçanta:gladiatorët qenë kryesisht të burgosurit e luftës, skllevërit dhe të dënuarit me vdekje. Aftësia e tyre për të tërhequr turma të mëdha, e shndërroi këtë shfaqje në një biznes të vërtetë shtetëror, një mënyrë ideale për të mbledhur fonde dhe burime ekonomike, të dobishme për të mbështetur një popullsi që rritej në mënyrë të vazhdueshme.

Pra shfaqjet filluan të bëhen një biznes i madh për organizatorët, dhe popullariteti shenjtëroi disa gladiatorë në divë të vërtetë:çdo performancë bëhej një ngjarje që s’mund të humbej, dhe që ofronte plot kënaqësi dhe argëtim. Por ky interes i romakëve të lashtë u ushqye edhe me përfitimet politike për perandorët, të cilët e dinin shumë mirë sesi kombinimi “panem et circenses (bukës dhe cirkut), mund të ndihmonte në mbajtjen e njerëzve të qetë, si dhe për të parandaluar çdo lloj rebelimi ndaj autoriteteve. /bota.al