Misteri i llambës që rri ndezur që nga viti 1901

Misteri i llambës që rri ndezur që nga viti 1901

Stacioni i zjarrfikëses Livermore në Kaliforni është bërë sot një atraksion turistik. Çdo vit qindra njerëz kuriozë kalojnë në qytet për të parë llambën e njohur me emrin ‘Centennial Light’ e cila është ndezur në vitin 1901 dhe është fikur vetëm katër herë për shkak të rinovimeve. Origjina e llambës Në 1971 një gazetar lokal…

Egjipt / Zbulohen 59 mumje në sarkofagë, gjetje e madhe arkeologjike
|

Egjipt / Zbulohen 59 mumje në sarkofagë, gjetje e madhe arkeologjike

Varre  të lashta egjiptiane janë hapur për herë të parë pas 2500 vjetësh dhe aty janë gjetur më shumë se 50 mumje me trurin e hequr. Arkeologët në Giza, 10 milje në jug nga piramidat e famshme, gjetën të shtunën 59 arkivole të pikturuar të paprekur. Gërmimi filloi dy muaj më parë kur u zbulua…

Dritat e veriut / Qyteti si në përrallë
| |

Dritat e veriut / Qyteti si në përrallë

Reine ndodhet në ishujt Lofoten të Norvegjisë. Tipari i tij më simpatik janë shtëpitë, kryesisht ngjyrë vishnjë që dallojnë gjatë dimrit nga bora e cila mbulon shpatet e malit Reinebringen që duket në sfond. Banohet vetëm nga 300 banorë, të cilët kryesisht merren me peshkimin. Edhe pse konsiderohet si një nga pjesët më të paarritshëm…

Vikingët merrnin drogë para sulmeve barbare, tregojnë studiuesit
|

Vikingët merrnin drogë para sulmeve barbare, tregojnë studiuesit

Luftëtarët vikingë merrnin energji nga një çaj halucogjenë para sulmeve brutale përgjatë Europës veriore, thonë shkencëtarët. Luftëtarët elitarë, që shkonin në beteja pa mburoja, futeshin në një gjendje çmendurie kafshërore para luftimit, sipas historianëve. Thuhet se pas betejave, inati i tyre binte ndjeshëm. Tani shkencëtarët besojnë se sekreti pas sulmeve të tyre të tmerrshme ishin…

Pse statujat egjiptiane e kanë hundën gjithmonë të thyer?
|

Pse statujat egjiptiane e kanë hundën gjithmonë të thyer?

Kuratori i artit Eduard Bleiberg, kur dëgjoi për herë të parë pyetjen ‘Pse statujat egjiptiane e kanë hundën e thyer?’ u çudit pa masë. Ai gjithmonë e kishte marrë si të mirëqënë që statujat ishin të dëmtuara nga koha dhe nuk e kishte vënë re që ishte hunda ajo që mungonte më shpesh. Kjo ishte…

Njerëzit në Hënë kanë lënë edhe këtë krijesë

Njerëzit në Hënë kanë lënë edhe këtë krijesë

Keni dëgjuar për njerëzit që shkojnë në Hënë? Po për derrat e myshkut keni dëgjuar? Mijëra krijesa të njohura edhe si “derra myshku” ishin në bordin e anijes Beresheet kur ajo u ul në Hënë në prill. Krijesat e vogla janë jashtëzakonisht të forta dhe mund të mbijetojnë në temperatura jashtëzakonisht të ulëta dhe kushte…

Amerikanët fillojnë të mësohen me idenë e ngrënies së insekteve

Amerikanët fillojnë të mësohen me idenë e ngrënies së insekteve

Disave mund t’u duket e neveritshme, por insektet e ngrënshme janë një burim i ushqyeshëm proteinash të cilësisë së lartë dhe mineralesh jetike si calciumi dhe hekuri. Të tilla janë vemiet e ngrënshme – larva insektesh – që ofrojnë dhe yndyrna të cilësisë së lartë, që janë të mira për zhvillimin e trurit. Insektet janë…