Speci djegës – “Ari” i kuq i tryezës

Te specat e kuq djegës, gjenden në sasi shumë të mëdha kapsaicina (përbërësi kryesor i aktivitet farmakologjik) flavonoide, vajra esencialë, karotenoidë, celulozë, kalcium dhe hekur. Përmbajtja e lartë e vitaminës C (deri në 340 mg/100 gr) është më i madh se të gjitha frutat apo perimet e tjera, ndërsa gjenden edhe sasi të konsiderueshme vitaminash […]

Tensioni i gjakut / Një gotë me lëng panxhari në ditë, për ta përmirësuar

Panxharët përmbajnë një sasi të madhe të vitaminave dhe mineraleve të dobishme për shëndetin. Me bollëkun e vlera ushqyese dhe mënyrat e ndryshme të përdorimit, nuk ka asnjë arsye për të mos e përfshirë panxharin në dietën tuaj të rregullt. Specialistët e shëndetit rekomandojnë që të konsumohet lëngë panxhari për të përmirësuar tensionin e gjakut […]

Patatet – vlerat dhe dobitë e patateve në shëndet

Konsumi i patates, përveçse shijon së tepërmi, ka edhe mjaft vlera ushqyese, çka ndihmon në luftën kundër sëmundjeve. Të paktën sipas studimeve të ndryshme, rezulton se deri më tani patatet janë karbohidrate, të cilat përmbajnë edhe shumë proteina, kjo i bën një ushqim ideal për ata që duan të shtojnë në peshë. Prania e shumë […]

Dobitë e fistikëve, pse s’duhet t’i ndajmë nga tryeza

Shumë më shumë se shije dhe thyerje urie mes vakteve, fistikët janë plot me acide yndyrore që ndihmojnë për zemrën, përmbajnë proteina, potas, vitaminë K, vitaminë E, karotenoidë, antioksidantë dhe flavonoidë që ndihmojnë për shëndetin. Kështu përveçse është një përbërës special për pjatat tona, është edhe një mik i mirë për shëndetin. Më poshtë sjellim […]