Categories
Frutat & Perimet

Lexoni këtë dhe ju kurrë më nuk do e hidhni lëkurën e bananes

Përfitimet e bananeve janë të njohura, por vetitë e fuqishme të lëvozhgave të tyre jo edhe aq.Ne të gjithë e hedhim atë pjesë pas ngrënies së bananes, por njerëzit në disa vende, si India përdorin përfitimet ushqyese të lëvores.

Ja si duhet përdorur lëvorja e bananes:

Për zbardhjen e dhëmbëve

Fërkoni dhëmbët me pjesën e brendshme të një lëvore bananeje çdo ditë për dy javë.

Largoni lythat në lëkurë

Nëse keni lytha në lëkurë, ky problem mund të zgjidhet me lëvozhgë banane. Vendi një copë lëvore banane në lëkurën tuaj dhe rregullojeni atë me një fashë.

Për akne dhe rrudha

Banana është e shkëlqyer për kujdesin total të lëkurës. Arsyeja për këtë janë vetitë anti-oksidante. Bananet hidratojnë dhe ushqejnë lëkurën. Fërkojeni lëvoren e bananes në lëkurë, veçanërisht në zonat e acaruara. Lëjeni 30 minuta.

Zbutja e simptomave të psoriazës

Për fat të keq, kjo sëmundje e lëkurës nuk mund të shërohet plotësisht me lëvore banane, por mund të zbutë simptomat e gjendjes shëndetësore.

Lëvorja e bananes si analgjetik

Fërkojini pikat burimore që sjellin dhimbje në trupin tuaj me një lëvore banane.

Categories
Shëndet

Ja cilat janë disa ushqime qe djegin kalori?

Nëse dëshironi të humbni ndonjë kilogram dhe të shpejtoni punën e metabolizmit, është koha që në menynë tuaj të fusni ushqime të caktuara, të cilat janë të dëshmuara në djegien e yndyrës.

Algat e detit

Kohë më parë shkencëtarët nga Newcastle kanë ardhur deri te zbulimi se kemikaliet që gjenden në algat e detit, mund të zvogëlojnë absorbimin e yndyrave për 75 për qind, ndërsa tashmë po punohet në atë që pluhuri nga algat të filloj të përdoret në ushqime, në mënyrë që të krijohen prodhime të reja për dobësim.

Specat djegës

Specat djegës chili dhe salcat në bazë të tij, shkëlqyeshëm shkrijnë kilogramët. Ndërsa sa më djegës që janë, aq më efikas janë. Mund të prisni rritjen e kalorive të djegura për 15 për qind dhe atë vetëm dy orë pasi keni ngrënë salcë djegës. Specat djegës mes tjerash janë të mirë edhe për zemër.

Çaji i gjelbër

Çaji i gjelbër, jo vetëm që djeg kaloritë, por ai ndihmon edhe në ruajtjen e shëndetit dhe vijës ideale të trupit. Disa studime kanë treguar se pesë deri gjashtë filxhanë çaj të gjelbër në ditë, mund të shpejtoj metabolizmin dhe të rris djegien deri të 100 kalorive më shumë në ditë. Mirëpo, disa ekspertë thonë se arsyeja e vërtetë shtrihet në kafeinë, e cila gjithashtu gjendet në çaj. Mirëpo, është e sigurt se çaji i gjelbër përmban shumë anti-oksidues të shëndetshëm, që i ndihmojnë trupit në luftën kundër llojeve të ndryshëm të tumorit.

Kafeina

Ekziston arsyeja pse francezët vital kënaqen në kafe pas ushqimit. Studimet kanë treguar se kafeina e rrit punën e metabolizmit dhe e nxit atë që me tempo më të shpejtë të djeg kaloritë.

Xhenxhefili

Ushqimi i preferuar kinez, i ndihmon trupit që më lehtë dhe më shpejt të djeg kaloritë. Studiuesit nga Holanda besojnë se ai i ndihmon metabolizmit, sepse konsiderohet si nxitës i procesit, gjatë të cilit trupi djeg kaloritë dhe i shndërron ato në ngrohtësi. Xhenxhefili është gjithashtu i shkëlqyeshëm për përmirësimin e qarkullimit të gjakut.

Categories
Shëndet

Infeksionet urinare, si t’i trajtojmë

Infeksioni i sistemit urinar fillon në rrugët tona urinare, të cilat përbëhen nga veshkat, ureteret (kanalet e urinës), fshikëza e urinës dhe nga uretra. Por si mund ta parandalohet ky problem dhe cilët persona janë më të predispozuar për tu prekur.

Të gjithë njerëzit janë të rrezikuar për t’u prekur nga infeksionet e rrugëve urinare. Kështu, më të rrezikuar janë ata pacientë që kanë anomali të lindura të veshkës, si polistoza renale, që kanë gur në aparatin urinar, anomali të kanaleve urinare (megauretar), ureter shumë të përdredhur. Por dhe njerëz me rezistencë të ulët, sidomos ata që përdorin citostatikë, kortizonikë, pacientë me infeksione gjinekologjike, diabetikët numri të cilëve vjen në rritje.

Në të njëjtën kohë dhe ndërhyrjet kirurgjikale që përdorin kateter, të paralizuarit që nuk arrijnë të bëjnë zbrazjen e fshikëzës dhe personat që nuk tregohen shumë të kujdesshëm në higjienën personale. Infeksionet e rrugëve të poshtme janë më të shpeshta tek gratë se të burrat, për arsye të vetë ndërtimit të uretrës (kanalit të jashtëm) që është më i shkurtër dhe më afër anusit (kanalit të jashtëqitjes).

Infeksionet urinare zënë vendin e dytë pas atyre të traktit respirator, për sa i përket shpeshtësisë. Femrat ka një risk më të madh sesa burrat për të zhvilluar infeksion urinar. Infeksionet urinare tek fëmijët e vegjël janë kambanë alarmi, sepse mund të jenë shprehje e një anomalie të lindur strukturale të sistemit urinar.

Cilat janë shenjat (simptomat)

Jo çdokush me një infeksion urinar ka shenjat tipike të tij, por kur janë të pranishme, ato zhvillohen shpejt dhe janë:

– Urgjencë e vazhdueshme dhe e fortë për të urinuar

– Një ndjesi djegieje gjatë aktit të urinimit

– Urinime të shpeshta dhe në sasi të pakët

– Hezitimi (ndjesia sikur nuk urinojmë dot apo nuk zbrazim plotësisht fshikëzën)

– Gjak në urinë (urinë e kuqe) apo urinë e turbullt, erë të rëndë

– Urinimi gjatë natës (nikturia

Pse ndodh dhe cilët janë shkaktarët

Sistemi urinar është krijuar për të formuar, mbledhur dhe eliminuar urinën nga trupi ynë. Urina në vetvete është sterile, por prishja e mekanizmave normalë të mbrojtjes bën që mikrobet të ngjiten dhe të shumohen në fshikëzën e urinës e më lart.

Infeksionet më të zakonshme të sistemit urinar ndodhin tek femrat dhe prekin fshikëzën dhe uretrën.

Infeksionet e fshikëzës (cistiti) shkaktohen zakonisht (deri 90 për qind ) nga Escherichia coli (E. coli), një lloj mikrobi që gjendet në traktin tretës. Akti seksual mund të çojë në cistit, por një femër mund të zhvillojë infeksion të traktit urinar edhe pa pasur jetë aktive seksuale. Të gjitha femrat janë shumë të predispozuara për të zhvilluar cistite falë anatomisë së traktit të tyre urinar, sidomos afërsisë së uretrës së tyre me anusin dhe distancës së shkurtër nga hapja uretrale në fshikëzën e urinës.

Infeksionet e uretrës (uretriti) ndodhin kur bakteret nga zorra e trashë dhe anusi kalojnë për në uretër. Dhe veç kësaj, meqenëse uretra dhe vagina janë shumë afër, atëherë edhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme, si herpes simplex, gonorrea dhe klamidia janë shkaktarë të shpeshtë të uretriteve.

Të mos harrojmë prostatitet, të cilat janë infeksione të prostatës tek burrat dhe kanë, veç shenjave shumë të theksuara (djegie gjatë urinimit, urinime të shpeshta në sasi të pakët, dhimbje në fund të barku), edhe irritabilitet që mund të çojë edhe deri në depresion, por janë edhe të vështira për t’u mjekuar, pasi antibiotikët penetrojnë me vështirësi në këtë ind dhe kërkojnë periudha të gjata mjekimi, deri në 6 muaj.

Cilët janë faktorët e riskut

Disa njerëz mund të zhvillojnë më shumë dhe më shpesh infeksione se të tjerët dhe këta janë:

– Gjinia femër, 50 për qind e tyre zhvillon një infeksion urinar në një moment të caktuar të jetës së tyre dhe shumë prej tyre mund të zhvillojnë më shumë se një të tillë.

– Jeta aktive seksuale. Femrat me jetë seksuale aktive janë më të prirura për të zhvilluar më shumë infeksione urinare. Akti seksual mund të irritojë uretrën, duke predispozuar bakteret të udhëtojnë më lehtë deri në vezikë. Madje, kulmi i infeksioneve urinare te femrat arrin në “muajin e mjaltit” apo me fillimin e aktivitetit seksual.

– Përdorimi i disa metodave profilaktike, siç janë diafragmat apo përdorimi i agjentëve spermicidë.

– Mosha. Pas menopauzës, infeksionet urinare mund të shtohen, pasi indet e vaginës, të uretrës dhe baza e fshikëzës bëhen më të holla dhe më të brishta nga humbja e estrogjeneve që i mbajnë këto inde vitale.

– Gurët në veshka apo çdo lloj obstruksioni i traktit urinar (edhe hipertrofia beninje e prostatës, e cila haset shpesh tek burrat mbi 60 vjeç, rrit incidencën), duke penguar rrjedhjen normale të urinës dhe duke shkaktuar stazë.

– Diabeti dhe sëmundjet e tjera kronike të cilat ulin mbrojtjen imunitare.

* Përdorimi i zgjatur i tubave (kateterave urinare)

– Imobilizimi (qëndrimi për një kohë shumë të gjatë në shtrat – pas frakturave të ndryshme)

– Shtatzënia.

– Higjiena e ulët.

Komplikimet

Nëse trajtohet me kujdes dhe si duhet, infeksioni urinar rrallëherë shpie në komplikacione, po nëse lihet i patrajtuar, mund të bëhet serioz . Infeksionet urinare të patrajtuara mund të çojnë në infeksion të veshkës (pielonefrit) akut apo kronik, i cili dëmton në mënyrë të vazhdueshme veshkën.

Fëmijët dhe të rinjtë kanë një risk më të lartë për dëmtim renal pas infeksioneve, pasi simptomat neglizhohen apo ngatërrohen me kushte të tjera. Gratë shtatzëna që kanë infeksione urinare, kanë një risk të rritur për të lindur fëmijë prematurë apo me peshë të vogël (hipotrofë). Gratë të cilat kanë zhvilluar tre apo me shumë infeksione urinare, ka të ngjarë të vazhdojnë të bëjnë përsëri.

Mjekimi

Mjekimi bëhet sipas shkakut dhe duhet bërë nga mjeku, sipas një urokulture (mbjellje të urinës) e të mos përdoren antibiotikë të ndryshëm të marrë pa rekomandimin e mjekut, i cili duhet të jetë i vetmi që të bëjë vlerësimin e rastit, të përcaktojë mjekimin dhe kohëzgjatjen e tij. Mjekimi pa kriter çon në kandidozë (myk) dhe dëmtim të mëlçisë, apo rezistencë mikrobale.

Si mund të parandalohen

  • Çdo individi i kërkohet të ketë një higjienë personale sa më të mirë.
  • Të mos mbajë urinën, por të zbrazë fshikëzën sa herë që ndjen nevojën për të urinuar.
  • Të pijë sa më shumë lëngje pa gaz.
  • Të mos pijë alkool.
  • Të mjekojë vatra të tjera infeksioni kudo që mund të ketë si; dhëmbë të prishur, grykët, infeksione të veshit, hundës dhe të rrugëve të frymëmarrjes.
  • Të luftojë e mjekojë drejt sëmundjet e tjera favorizuese si: hipertensioni arterial, diabeti etj.
  • Gratë shtatzëna duhet të bëjnë kontrolle të shpeshta me analizë urine dhe nuk është në gjendje të lëvizë.

 

Categories
Shëndet

Hipoglicemia, shkaktarët dhe kurimi

Jo pak njerëz bien shpesh në hipoglicemi. Kriza e hipoglicemisë paraprihet nga një dobësi e papritur, me djersë dhe marramendje. Por ajo mund të shfaqet dhe me zverdhje në fytyrë, dhimbje koke dhe paaftësi për t’u përqendruar. Arsyeja gjithnjë është po ajo, mungesa e sheqerit në gjak. Glukoza përbën karburantin kryesor në organizëm. E marrë nëpërmjet ushqimit, ai është i nevojshëm për funksionimin e mirë te qelizave, veçanërisht ato të trurit. Ja pse ka një rënie të energjisë dhe një ndjesi se nuk ndjehesh mirë kur kemi mungesë sheqeri në gjak.

Përqendrimi i sheqerit në gjak rregullohet vazhdimisht nëpërmjet dy hormoneve: “glukagon” dhe insulina.

Shkaktarët-Shpesh për hipoglicemi është mosekuilibri në ushqim. Një rënie në hipoglicemi ndodh kur përqindja e sheqerit në gjak ulet shumë. Tek një person me shëndet të mirë, kjo krizë nuk ka ndonjë rëndësi shumë të madhe. Por duhet bërë kujdes kur kjo ndodh tek një person diabetik. Ai duhet trajtuar me insuline. Kriza është e rëndë kur ka një intensitet të madh të rënies së përqindjes së glicemisë. Ajo mund të sjellë simptoma të vështira për t’u rregulluar si: konvulsione, çrregullime mendore, etj. Duhet menduar veçanërisht për personat e moshuar, që nganjëherë harrojnë të hanë, pasi këto gjendje hipoglicemie nuk vijnë rastësisht. Në rastet më të shumta, ajo vjen nga një regjim i pamjaftueshëm ushqimi, nga një ushqim i pa ekuilibruar ose nga një çrregullim në mënyrën e jetesës, si të ngrëna pa orar të caktuar, etj. Shkaktarë të tjerë potenciale janë obeziteti dhe anoreksia. Edhe abuzimi me alkoolin mund të sjellë krizë hipoglicemie, dhe po kështu edhe një stërvitje fizike e sforcuar. Refleksi i parë është marrja e një cope sheqeri. Në këtë rast, gjendja e krijuar largohet për disa minuta. Nëse ajo rifillon, do të thotë se glicemia është shumë e ulët dhe se duhet më shumë energji. Në këtë rast është mirë të merret sheqer, si dhe bukë. Nëse këto episode ndodhin rregullisht, kërkoni ndihmën e mjekut, pasi sëmundjet digjestive dhe hormonale mund të jenë përgjegjëse për këtë lloj gjendje.

Përqindja e glicemisë në gjak-Në rreth 1 g/l në gjak, njeriu ka gjendjen normale të tij. Kur kjo shkon në 0,6 g/l, personi ndjen djersë, rrahje të shpeshta zemre, gjendje të fikëti. Në 0,40 g/l, glicemia është tepër e ulët. Në këtë rast personi mund të ketë shqetësime psikike, konvulsione, ç’rregullime mendore. Në tregun farmaceutik evropian para disa kohësh është hedhur një antibiotik kundër diabetit cili vjen nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ky produkt ndihmon edhe në dobësim, pra humbjen e kileve të tepërta të cilat mund të kthehen në një problem serioz për shëndetin. Antibiotiku i “kuq” është një produkt farmaceutik së pari i kultivuar mbi ngjashmërinë e farmaceutikëve të tjerë të cilët kryejnë në trupin e njeriut po këto funksione që mbulon ky antibiotik, si: mbajtjen e nivelit të glicemisë në normat e duhura, vepron në prodhimin e insulinës, lufton diabetin, po ashtu mënjanon kilet e tepërta. Pra ky produkt është i së njëjtës “klase”, kategorie me ilaçet të cilat stimulojnë sekretimin e insulinës, prandaj ai duhet marrë nëpërmjet injeksionit dy herë në ditë.

Funksionet që mund të kryejë antibiotiku “i kuq” në organizëm-Mban nivelin e glicemisë në normat e duhura, vepron në prodhimin e insulinës, lufton diabetin, mënjanon kilet e tepërta, realizon një humbje prej 5-6 kg në dy vjet trajtimi për një peshë normale, një humbje prej 1.5 kg në 6 muaj trajtimi për të sëmurët me diabet.

Si luftohet diabeti me qumështin e gjirit-Studimet e para do kohëve kanë treguar se ushqimi i foshnjave me qumësht gjiri ndihmon jo vetëm për mirërritjen e tyre, por edhe për pakësimin e rrezikut të diabetit tek nënat. Sipas shkencëtarëve nëse një grua i jep për një kohë sa më të gjatë të mundshme qumësht gjiri foshnjës së saj, ka të ngjarë të pakësojë dukshëm rrezikun e prekjes nga diabeti në të ardhmen. Në një studim të kryer pranë spitalit Brigham, morën pjesë 150 gra dhe u vu re se ushqimi i foshnjave me qumësht gjiri për një vit, ul 15 për qind rrezikun e prekjes së nënave nga diabeti. Sipas studimit, nëse një nënë ka dy fëmijë dhe që të dy i ushqen me qumësht gjiri derisa secili prej tyre të bëhet 1 vjeç, kjo nënë e ul me 30 për qind rrezikun e prekjes nga diabeti. Po ashtu zvogëlon mundësinë që të kalojë në mbipeshë.

Diabeti dhe varësia e tij nga prodhimi i insulinës

Diabeti i sheqerit është një sëmundje endokrino-metabolike, që ka të bëjë me mënyrën se si organizmi ynë e përpunon sheqerin (karbohidratet apo glukozën) që ne marrim me ushqimet e ndryshme. Defekti qëndron në pamundësinë e insulinës, një hormon i prodhuar nga pankreasi, për të mbajtur nivelin e sheqerit në gjak në vlerat normale. Insulina ose prodhohet pak ose nuk vepron si duhet për të futur sheqerin brenda në qelizat e indeve të organizmit. Për rrjedhojë sheqeri është me tepricë në gjak dhe shfaq simptoma të ndryshme si: etja, shtimi oreksit, shtimi në peshë, nevoja për urinim të shpeshtë, lodhja e shpejtë, ulja e vëmendjes dhe përqendrimit, dhe në përgjithësi një dobësi e përgjithshme. Por nuk është e thënë që të gjitha këto simptoma të jenë të pranishme tek një pacient me diabet.

Si ndihmon dieta e shëndetshme kundër diabetit

Ushqimi furnizon trupin tuaj me sheqer. Duke u siguruar që po hani gjëra të duhura dhe në sasitë e duhura mund t’i ndihmoni vetes suaj në kontrollin e sheqerit në gjak. Nuk ekziston një dietë e vetme për secilin person që ka diabet. Disa ushqime siç janë karbohidratet mund të rritin shpejt sheqerin tuaj në gjak. Disa ushqime që kanë sasi të lartë të karbohidrateve janë: buka, drithërat, brumërat, pastat ose perimet me amidon siç janë misri dhe patatet. Është mirë që të zgjidhen ushqimet të cilat janë të pasura me fibra. Të pasura me fibra janë pemët, perimet, fasulja dhe bizelja, buka e vrugët dhe cerealet. Është e këshillueshme që të konsumohen ushqime me vlerë të ulët të yndyrave, yndyrave të ngopura dhe kolesterolit, si dhe të kufizohet sasia e sheqerit që merret më çokollatat, pijet e gazuara etj.

Categories
Bimët për Shëndetin

Shafrani – Përse është një kaq i shtrenjtë?

Shafrani është i shtrenjtë për dy arsye. E para është puna intensive që duhet të bëjmë për mbledhjen e tij dhe e dyta sepse është një bimë e rrallë.

Çdo lule ka 3 pistile (ose fije), çdo lule mblidhet me dorë, dhe njëkohësisht rregullohet me dorë pra është një punë e cila ka një proces të gjithin me dorë dhe nuk përdoret asnjë metodë përpunimi me makineri.

Është e domosdoshme të përdorim 150,000 lule për të prodhuar një kilogram shafran.

Përpjekjet e shumta për të mekanizuar korrjen nuk kanë qenë të suksesshme. Prodhimi i shafranit është në rënie në shumë pjesë të botës.

Për shembull, në Kashmir të Indisë, kultura e Shafranit është shkatërruar nga menaxhimi i dobët i ujit dhe humbja e tokës së parë në rritje.

Irani është prodhuesi më i madh i Shafranit në nivel global. Megjithatë, industria është e mbushur me falsifikim. Një raport në 2012-tën tregoi se 99% e shafranit spanjoll është cilësia e ulët e importuar e shafranit iranian, e ripaketuar si Premium Spanish Shafran dhe shitet me një çmim premium.

Nëse jeni duke blerë Shafran nga Spanja blini vetëm shafran nga zona La Mancha.

Cilësia e shafranit ndryshon, shumica e njerëzve nuk e njohin atë. ISO 3632 është shafrani në cilësi të lartë të një standardi ndërkombëtar.

Kultivuesit e ligjshëm do të testojnë kundër këtij standardi pasi që ato janë të pavarura nga çdo autoritet rregullator (Irani dhe Spanja kanë standardet e tyre të brendshme të Shafranit).

Nëse shafrani që blini është i lirë, do të jetë kështu për një arsye cilësia është e dobët, është e vjetër ose aspak shafran.