Lezha, qyteti me rrënjët në lashtësi

Lezha, qyteti me rrënjët në lashtësi

Qyteti i Lezhës flet për një histori të pasur; monumentet e kulturës, objektet e kultit, monedhat, gjetjet arkeologjike, dokumentet e shkruara, ngjarje e figura të shquara etj. Janë dëshmi për të kaluarën e qytetit 2400-vjeçar të Lisusit. Është vendi i Skënderbeut dhe i Lekë Dukagjinit, këtu vdiq dhe u varros Heroi ynë Kombëtar, Gjergj Kastriot…

Tirana

Tirana

Themelimi i Tiranës Tri hipotezat për prejardhjen e emrit të Tiranës “Tiranë” mendohet se vjen nga fjala “Theranda”, e përmendur në burimet e lashta greke dhe latine, që vendasit e quanin Te Ranat, meqë fusha ishte formuar si rezultat i materialeve të ngurta që sillnin ujrat nga malet përreth. “Tirana” vjen nga “Tirkan”. Tirkan ka…

Kruja

Kruja

Qyteti historik i Krujës ndodhet rreth 35 km larg nga Tirana dhe diçka më larg nga Durrësi. I njohur si “qyteti i bardhë” ai është ndërtuar në një lartësi mesatare 608 metra mbi nivelin e detit dhe kur koha është e kthjellët prej tij mund të shohësh bregdetin Adriatik nga Durrësi deri në derdhjen e…

Lezha

Lezha

Qyteti i Lezhes gjendet ne Shqiperine veriperendimore, afer detit Adriatik. Qyteti eshte themeluar ne vitin 385 para eres re nga Dionizi i Sirakuzes.Gjate tere periudhave, qyteti i Lezhes ka luajtur rol te vecante ne historine Iliro-Shqiptare. Vete pozicioni gjeografik ku shtrihet qyteti, se bashku me rrethinat e tij, ka bere, qe Lezha qysh ne lashtesi…

Velipoja

Velipoja

Velipoja, perla turistike Vitet e fundit, Velipoja eshte shndrruar ne nje nga destinacionet turistike me terheqese ne Shqiperi. Ajo eshte e njohur per detin e paster e reren kurative, lagunen me specie te shumellojshme, pyjet me bimesi te dendur, malin me pamje madheshtore, lumin Bune dhe per mikpritjen karakteristike te banoreve vendas. Historia e Velipojes…

Shkodra

Shkodra

Shkodra, ky qytet i lashtë 2500-vjeçar, është një nga qendrat më të shquara qytetare të Shqipërisë e të Ballkanit, i njohur si kryeqendër tradicionale e kulturës shqiptare. Duke ndjerë në këmbët e saj përplasjen e dallgëve të Liqenit të Shkodrës dhe duke ndjerë në gjoks gurgullimën e lumenjve të Bunës, Drinit e Kirit, me një…

Pllaka e Ali Pashës, rivendoset në Porto Palermo
|

Pllaka e Ali Pashës, rivendoset në Porto Palermo

Agjencia Kombëtare e Bregdetit do të vendosë pllakën e mbishkrimit të Ali Pashës në Kalanë e “Porto Palermos”, e cila u grabit në vitet 1993-94. Mbishkrimi i saj ruhet vetëm nga përkthimi mjeshtëror i mesuesit qeparotas, Janko Pali, i cili e ka perkthyer atë në vitin 1932. Kjo Agjensi merr përsipër ribërjen e pllakës dhe…

Ishulli i Sazanit, një mundësi e vonuar e turizmit shqiptar
|

Ishulli i Sazanit, një mundësi e vonuar e turizmit shqiptar

Me një histori enigmatike dhe misterioze, ai është i vetmi ishull i mirfilltë i bregdetit Shqiptarë. Një bukuri e pa shoqe e natyrës sonë ujore, përsëri mbetet në kuadrin e enigmës. Historia ka folur për Sazanin si një nga fortesat më të përshtatshme për të mbrojtur qytetin e Vlorës dhe brigjet për rreth. Sot kjo…

Orakulli i Dodonës / Funksionet e Orakullit të Dodonës
| |

Orakulli i Dodonës / Funksionet e Orakullit të Dodonës

(Tiparet kryesore të fesë dodonase) Orakulli është vend faljeje, lutje, ngushëllimi, reflektimi, përfytyrimi dhe parashikimi. Seneka e përkufizon si “vullnet i zotave i shqiptuar nga goja e njeriut, lloji më i lartë i predikimit fetar të antikitetit”. Orakulli frekuentohej për çështje personale, martesa, lindje, sëmundje, tregti, udhëtime, emigrime; frekuentohej për çështje publike, për shpalljen e…