Categories
Uncategorized

Apollonia

Did you know that Augustus, the Romanian emperor, studied Philosophy in Apollonia? And this place is 13 miles from the city of Fier, in Albania. Apollonia was an ancient Greek colony city and former bishopric in Illyria. It is located on the right bank of the Vjosa river. Apollonia’s ruins are situated in the Fier region, near the village of Pojani.

The fascinating landscape of the archeological park has been preserved in an exceptionally condition. It comprises a successful combination between the beauty of monuments and nature. Apollonia is attractive through its long history, in an atmosphere of relaxation and meditation.

The city’s foundation took place immediately after the foundation of Epidamnus – Dyrrachium. It quickly became one of the most eminent cities of the Adriatic basin.

The city lay in the territory of the political communion of the Taulanti, and it was broadly known as Apollonia of Illyria.

The city was founded during the first half of the 6th century BC. It was founded by Greek colonist from Corfu and Corinth, led by Gylax, which named the city after his name (Gylakeia).

After its quick establishment the city changed its name to Apollonia, according to the powerful divinity Apollo. It stands on a hilly plateau from where expands the fertile plain of Musacchia, with the Adriatic Sea and the hills of Mallakastra.

The ruins of Apollonia are discovered in the beginning of the 19th century.

The city flourished during the 4th century AD as an important economic and trade center. Over time it was expanded over the whole hilly slope including an area of ca. 81 ha, surrounded by a large wall of 3 km of length and 3 m of width.

History

Although Apollonia was situated few kilometers away from the Adriatic Sea, its position on the right bank of the Vjosa, enabled its communication with the coastal part of the territory. In the two hilltops dominating the city stands the temenos area (the sacred area around the temple of Apollo) and the Arx (military citadel). Between the two hilltops were situated the public buildings of the ancient city, which continued to experience a period of grandeur and splendor under the successive roman rule (since 229 BC).

The fame of the city attracted many personalities of the largest empire of the ancient world. For instance, the eminent roman philosopher and orator Cicero, which noted Apollonia in his Philippics as magna urbs et gravis (a great and important city). During this period, the city became one of the most important gateways of the transbalkanic Via Egnatia. In its famous Academy has studied and underwent military training Octavianus, accompanied by Agrippas, the eminent general and statesman of the Roman Empire.

After a long period of continuous economic and cultural development Apollonia fell into decline. Later, the decline continued until its total abandonment during the medieval period. The culture and the general development of the city maintained a clear Greek character throughout its existence. However, the independent economic and politic activity determined a distinctive physiognomy of the apollonian culture. Moreover, the city had close relationships with the Illyrian hinterland.

In addition, tourists can visit The Museum of Archaeology, situated at the old Monastery of Saint Mary.

Fun Fact

The ancient city of Apollonia has become such a popular spot for wedding pictures. In particular, couples seeking to testify their love among its ruins.

Categories
Uncategorized

Ditët e nxehta të verës, kujdesi që duhet treguar për fëmijët

I nxehti përvëlues dhe dielli i pranishëm gjatë muajve të verës ndikon negativisht tek fëmijët e vegjël. Megjithëse njihen dobitë e diellit, ekspozimi i tepërt sjell me vete pasoja të dëmshme dhe madje vdekjeprurëse.

Gjatë muajit të parë fëmijët janë shumë të ndjeshëm ndaj të ftohtit. Për këtë arsye ato duhen mbrojtur dhe mbështjellë mirë gjatë këtij muaji. Koka përbën pjesën më të madhe të trupit kur fëmija lind. Dhe nuk duhet të harroni se edhe humbja më e madhe e energjisë ndodh në kokë. Pas muajve të parë, fëmija duhet të vishet sipas temperaturës së ambientit. Ç’është e vërteta fëmijët ndryshojnë nga njëri-tjetri. Prandaj nuk ka rëndësi nëse ne themi se fëmija duhet veshur me një bluzë apo me tre. Por gjatë muajve të verës mjafton një bluzë pambuku. Edhe kapela është një pikë e rëndësishme sepse do t’i duhet për t’u mbrojtur nga dielli. Nëse mbrëmjeve është më fresk mund t’i vishet diçka me mëngë të gjata dhe pantallona. Veshjet duhet të jenë 100 për qind pambuk, me ngjyra të hapura, preferohen nga ato pa stampime e bojëra të ndryshme. Fëmijët duhet të ushqehen me gji sapo të lindin. Vetëm fëmijët e ushqyer me gji nuk kanë nevojë të pine ujë.

Por kur fillojmë ushqimin shtesë, duhet t’i fillojmë dhe ujin. Pas ushqimit uji është nevoja themelore e fëmijës. Gjatë verës, ai djersit më shumë, prandaj këshillohet konsumimi i ujit dhe lëngjeve të tjera.

Një nga problemet më të shpeshta të shfaqura me ardhjen e verës dhe rritjen e temperaturave janë puçrrat. Ato shfaqen, zakonisht, pas djersitjeve të shpeshta. Kur rritet nxehtësia e ambientit rritet dhe nxehtësia e trupit. Fëmija fillon të djersijë për të ekuilibruar nxehtësinë. Nëse është shumë nxehtë dhe fëmija nuk lahet shpesh atëherë mund të kemi bllokim të poreve. Kur bllokohen gjëndrat e djersës në atë zone shfaqen skuqje dhe njolla. Puçrrat dalin më shumë në gjoks, shpatulla dhe qafë. Për ta minimizuar daljen e tyre këshillohet veshja e rrobave të rehatshme dhe të bollshme, bërja e banjave të shpeshta. Kremrat e yndyrshëm mund të mbyllin kanalet e djersës dhe të pengojnë djersitjen, në këtë rast, shohim dhe një shtim të puçrrave.

Një tjetër problem i hasur shpesh gjatë verës është dhe djegia apo goditjet e diellit. Rruga më e lehtë e parandalimit të këtyre pasojave është mosdalja në diell në oraret më të nxehta. Në varësi të zonës ku ndodhemi ne nuk duhet të dalim në diell zakonisht nga ora 10.00-16.00, daljet në diell në mëngjes dhe mbrëmje do ju mundësojnë marrjen më të shëndetshme të rrezeve të diellit. Të përdoren kremrat solar, para se të dilni në diell. Gjatë përzgjedhjes së kremit solar duhet parë nëse është apo jo rezistent ndaj ujit dhe faktorin mbrojtës. Kremi duhet të përdoret rregullisht dhe disa herë në ditë për të mundësuar një mbrojtje efektive. Nëse keni djegie në trup nuk duhet të dilni në diell derisa t’ju kalojë. Përdorimi i kapelave të mëdha gjatë verës do ju ndihmojë të mbroni fytyrën dhe shpatullat.

Edhe diarreja është një problem i shfaqur më shumë gjatë verës. Shkaku i shfaqjes më shpesh gjatë verës është prodhimi më i shpejtë i mikroorganizmave në ambient të nxehtë. Krahas kësaj, gjatë verës fëmijët hyjnë më shpesh në pishinë apo det dhe duke gëlltitur ujë ato marrin më shumë mikroorganizma nga goja. Rruga më e lehtë e parandalimit të diarresë gjatë verës është përdorimi i ujit të pastër dhe të kontrolluar për të pirë dhe larë produktet ushqimore. Nuk duhen konsumuar produktet që presin shumë në diell. Të kihet kujdes ndaj produkteve të gatshme dhe datës së skadencës. Veçanërisht akulloret të cilat konsumohen shumë gjatë muajve të verës. Produktet me qumësht, krem, majonezë apo mish prishen shumë shpejt. Për të zëvendësuar lëngjet e humbura gjatë diarresë duhet filluar menjëherë kura kundër mikroorganizmave shkaktare të saj. Nëse fëmija juaj ka diarre çojeni menjëherë tek mjeku.

Stina e verës është periudha ku prindërit kalojnë më shumë kohë me fëmijët e tyre. Krahas kësaj është dhe periudha ku shfaqen më shpesh diarretë, djegiet, sëmundjet e lëkurës, humbjet e lëngjeve të trupit. Gjatë pushimeve fëmijët i ekspozohen më shumë rreziqeve. Për këtë arsye gjatë kësaj periudhe fëmija duhet mbajtur nën kontroll dhe gjithnjë pranë jush.

Për të shijuar më shumë kohën e kaluar me fëmijën tuaj është e rëndësishme të bëni një përzgjedhje të shëndetshme dhe të sigurt të lodrave të tij. Lodrat e plazhit do ta zbavitin shumë atë. Por në të njëjtën kohë duhet të ndikojnë në zhvillimin e zgjuarsisë së tij. Lodrat e plazhit duhet të rrisin dhe interesin e fëmijës për ujin.

Categories
Uncategorized

Qeveria rrit pagën minimale

Paga minimale në shkallë vendi do të jetë 26 mijë lekë të rinj. Në mbledhjen e sotme, qeveria ka miratuar pragun e ri të pagës minimale në vend, duke e rritur atë me rreth 4 mijë lekë të rinj.

Sipas vendimit, paga bazë minimale mujore jepet për 174 orë pune në muaj, të kryera gjatë kohës normale të punës.

Qeveria ka vendosur gjithashtu që një orë punë do të paguhet minimalisht me rreth 150 lekë të rinj.

Ky vendim hyn në fuqi pas botimit në “Fletoren zyrtare” dhe i fillon efektet nga data 1 janar 2019.

Categories
Uncategorized

Martesa e Ferragnez,kushtoi një milion euro.Por sa fitoi çifti nga kjo martesë?

Janë me të vërtetë shifra marramëndëse përsa i përket martesës  të Chaiara Ferragni dhe Fedez.

Në emisionin’ Mattino Cinque’ bënë dy llogari të vogla dhe doli në pah që martesa më e ndjekur e vitit  u kushtoi çiftit një milion euro, por që nxorri fitim gati  njëzet milion euro.

Kjo falë dhjetra reklamave dhe publikut mjaft të madh që ndoqi eventin që u zhvillua me 1 shtator në Noto në provincen e Sirakuzës.

Të dy në fakt kanë rreth 21 milionë ndjekës së bashku dhe transmetimet live në Instagram gjatë dasmës kapen maksimumin e 3.5 milone shikimeve ne momentin e premtimeve që u shqiptuan nga Fedez.

Në total  videot e postuara nga çifti më “social” në Itali, u panë nga më tepër se 15 milione persona.

Categories
Shkencë Uncategorized

Sot qielli mbulohet nga rënia e yje

Yjet që bien, konsiderohen si lotët e Shën Lorencos

Sytë nga qielli për të admiruar yjet që bien. Shën Lorenco, e cila njihet masivisht si nata kur bien yjet, ose nata e dëshirave festohet më 10 gusht.

Ata bien gjithnjë në të njëjtën periudhë të vitit, kur fenomeni i rënies së yjeve është më i dukshëm.

Në fakt spektakli qiellor mund të shijohet për shumë ditë, por maksimum i vizibilitetit do të jetë mes 12 dhe 13 Gushtit.

Nga pikëpamja shkencore, fenomeni verifikohet kur Toka kalon pranë kryqëzimit të orbitës së saj me kometën Sëift-Tuttle, e cila lëshon këtë re yjesh teksa bën trajektoren e saj rreth diellit.

Këto copa yjesh, duke penetruar më pas me shumë shpejtësi në atmosferën tonë, digjen duke lëshuar në qiell edhe bishtin karakteristik.

Kushtet optimale për t’i vrojtuar më mirë krijohen larg dritave të qyteteve, në gjysmën e dytë të natës, mundësisht në vende të errëta dhe atëherë mund të arrihet të dallohen qindra yje që bien, për qindra dëshira.