Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Në një nga sallat e Muzeut Qendror të Kulturës Antike dhe Artit Mesjetar rus, në Moskë, “Andrei Rubljov”, u hap në datën 10 tetor, ekspozita e ikonografisë shqiptare. Në këtë ekspozitë u prezantuan ikona të shekujve 14 – 18-të të e.s, marrë nga koleksioni i ikonave të Muzeut Kombëtar të Artit Mesjetar të Korçës. Ikonat përfaqësonin punime të Nikolla Onufrit, Vëllezërve Zografi, të David Selenicës, të Jeromonakut, anonime etj. Spikasnin ikonat “Pakëzimi i Krishtit, “Shën Maria me Shenjtorë”, “Shën Maria me Krishtin”, “Johan Theologu”, “Ngjallja e Llazarit”, “Prekja e Thomait”, “Dyert e Bukura” etj.

Në ceremoninë e organizuar në kupolën e kishës mesjetare të muzeut “Andrej Rublov” përshëndetën të pranishmit Drejtori i Përgjithshëm i Muzeut të Artit Mesjetar rus, “Andrej Rublov”, Grigori Popov, Drejtoresha e Muzeut Kombëtar të Artit Mesjetar të Korcës, Tatjana Caca, etj. Folësit në këtë ceremoni vunë në dukje vlerat e veçanta historike, kulturore, artistike dhe fetare të ikonografisë shqiptare. Përfaqësuesit e institucioneve ruse, përshëndetën hapjen e kësaj ekspozite të veçantë në Moskë, e cila i bën më të prekshme vlerat kulturore, artistike dhe religjioze të popullit shqiptar. Kjo ekspozitë, sipas tyre, transmeton mesazhet e kohës, por me ngjyra shqiptare. Ky aktivitet zhvillohet në kuadër të Ditëve të Kulturës Shqiptare në Rusi dhe të 100-vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë. Ekspozita e ikonografisë shqiptare në Moskë do të qëndrojë e hapur për vizitoret ruse deri në 9 nëntor. Më pas, ajo do të transferohet në qytetin e tretë më të madh të Rusisë, Nizhni Novgorod, ku do të qëndrojë e hapur deri më 11 dhjetor 2012.

 

 

 

Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
News Reporter