Çfarë është rubeola?

Infeksioni i rubeolës i marrë nga nëna gjatë muajit të katërt të shtatzënisë mund të ketë efekte serioze në lindjen e fëmijës.

Infeksioni i rubeolës i marrë nga nëna gjatë muajit të katërt të shtatzënisë mund të ketë efekte serioze në lindjen e fëmijës. Virusi i rubeolës i kontaktuar nga një fëmijë i vogël ose i rritur është në mënyrë të dukshme më i dëmshëm dhe mund të ndodhë pa simptoma të dukshme, por është shumë ngjitës nga një nënë që është në muajt e parë të shtatzënisë. Megjithatë, fëmija i lindur me rubeolë të bashkëlindur mund të ketë një variet me probleme fizike. Këtu përfshihen: humbja e dëgjimit, e shikimit, kataraktisë dhe diferenca neurololgjike të shfaqura në formën e paralizave të shkallëve të ndryshme. Mund të jenë, gjithashtu, probleme zemre, mëlçie dhe mushkërish. Gjithashtu, edhe probleme të sjelljes. Megjithatë ekspozimi ndaj virusit është i lidhur me probleme të ndryshme, përafërsisht 20 për qind të sapolindurve nuk shfaqin efekte nga virusi. Ka epidemi të ndryshme rubeole. Një test i thjeshte gjaku mund të dalloje nëse një individ e ka pasur rubeolën dhe nëse duhet të imunizohet me vaksine. Një epidemi që ra në 1971 u parandalua nga përhapja e vaksinave kundër rubeolës. Një fëmijë i ekspozuar nga rubeola duhet të ndiqet nga një specialist në muajt e parë me ndërhyrjet përkatëse në intervale të rregullta.

Simptomat

– Simptomat shfaqen pas 8-12 ditë nga kontakti me një të infektuar

– Kollë

– Rrjedhje hundësh

– Ndjesi të vjellash

– Lodhje e përgjithshme

– Sy të skuqur

– Temperaturë

Comments are closed.