Diabeti: gjërat që duhen shmangur në kuzhinë

 

Të zbuloni se keni diabet mund të prishë zakonin tuaj të të ushqyerit dhe të ndryshojë mënyrës se si ju gatuani. Rrjedhimisht, përgatitja e vakteve mund të marrë kohë. Kjo është arsyeja pse nuk duhet të dekurajoheni dhe t’i shihni gjërat në anën pozitive. Kur ju gatuani, e keni vetë në dorë të zgjidhni ushqimin tuaj. Ky aspekt themelor i jep njerëzve kontroll të plotë në kuzhinë. Më e rëndësishmja për një person me diabet është të mbajnë të qëndrueshme sasinë e sheqerit në gjak dhe të konsumojnë mjaftueshëm elemente ushqyes. Kjo do të thotë, se nga njëra anë indeksi i glicemisë në ushqimet tuaja duhet të jetë i ulët, në mënyrë që të parandaloni rritjen e sheqerit në gjak, dhe nga ana tjetër ushqimi juaj duhet të jetë i pasur me elemente ushqyese të tilla si vitamina, minerale, antioksidantë dhe fibrave (ndërkohë që përmbajnë sasi të ulët të sheqerit, kripe dhe yndyre).

Vendosni disa ngjyra në pjatë tuaj, që do të thotë më shumë perime të përziera me drithëra.

Shmangni përgatitjen e ushqimeve të ndryshme.

Bëni zgjedhje më të mirë të mundshme të ushqimeve.

Shmangni produktet e etiketuara “multigrain”.

Zgjidhni me kujdes llojin e mishit.

Ulni konsumin e natriumit.

Zëvendësoni kripën, sheqerin dhe yndyrnat me erëza dhe barëra.

Shmangni racionet e mëdha.

Përdorni metodat më të mira të gatimit si p.sh gatimi me avull, ose të ziera.