Shëndet

Dobitë e bananes, parandalon goditjet cerebrale

bananeNë një studim i fundit, konsumimi i sa më shumë bananeve, mund të parandalojë mijëra vdekje nga këto lloj goditje, thonë hulumtuesit. Banania duke qenë e pasur me kalium, ndihmon të ulet niveli i presionit të gjakut.

Goditjet cerebrale janë tashmë sëmundjet numër një në botë që po marrin shumë jetë njerëzish, dhe kjo për shkaqe të ndryshme. Për këtë arsye studime të ndryshme janë fokusuar në gjetjen e atyre elementëve që bëjnë parandalimin e goditjeve, duke shmangur kështu një mënyrë sjellje që mund të rezultojë fatale.

Në studimet e mëparshme, shkencëtarët kanë bërë thirrje që të shmanget sa më shumë përdorimi i kripës tek ushqimet për të parandaluar riskun.

Ndërsa në një studim i fundit, konsumimi i sa më shumë bananeve, mund të parandalojë mijëra vdekje nga këto lloj goditje, thonë hulumtuesit.

Banania e pasur me kalium ndihmon të ulet niveli i tensionit të gjakut

Kështu thuhet se njerëzit me një konsum të lartë të kaliumit kishin 24 për qind më pak rrezik nga goditjet cerebrale.

Dhe bananet janë një nga ushqimet më të zakonshme të pasura në kalium. Dobitë e bananes janë se vetëm një e tillë, zakonisht përmban rreth 420mg kalium, duke marë parasysh se në lejimin e përditshëm të të rriturve kjo masë është 3500mg.

Ndërkohë, këshillohet që njerëzit e moshuar nuk duhet të marrin shtesa të larta të kaliumit nëse nuk janë këshilluar me një mjek më parë.

Lexoni edhe: