Funksionet e gjakut, vetitë, përbërja

Read Time:1 Minute, 55 Second

Gjaku (lat. Sanguis) është një ind i lëngshëm, i cili me ndihmën e zemrës dhe enëve të qarkullimit të gjakut, mirëmban funksionet e organeve të tjera të trupit nëpërmjet transportit dhe lidhjeve. Gjaku qarkullon nga puna mekanike e muskulit të zemrës nëpër enët e gjakut.

Trupi i njeriut përmban 5 – 6 litra gjak.

Gjaku përmban: eritrocite, qelizat e bardha – leukocitë, trombocite dhe plazma, në të cilën notojnë qelizat. Pjesët e ngurta përbëjnë 45 për qind, kurse pjesa e lëngët 55 për qind.

Qelizat e kuqe përmbajnë hemoglobinë. Kjo proteinë është përgjegjëse për lidhjen dhe transportin e oksigjenit. Në të vërtetë, përbëhet prej globinës dhe hem-it, i cili me hekurin formon një lidhje kimike.

Funksionet e gjakut

Gjaku, së bashku me pjesët përbërëse të tij përmbush një sërë funksionesh si:

  • Transport – oksigjeni, hormonet, mbeturinat e metabolizmit.
  • Rregullim – baraspeshën e ujit, elektroliteve, temperaturës, vlerës së pH-së
  • Mbrojtje – nëpërmjet limfociteve, antitrupave, koagulimit dhe fibrinolisës

Gjaku kryen shumë funksione të rëndësishme brenda trupit, duke përfshirë:

Furnizimi i indeve me oksigjen

Furnizon trupin me materie ushqyese si Glukoza, Amino Acidet dhe Acide Yndyrore (të tretura në gjak (p.sh lipidet e gjakut). Largimin e gazrave dëmtuese si Dioksid Karboni, Ureja dhe Acidi Llaktik

Funksione imunologjike, duke përfshirë qarkullimin e qelizave te bardha, dhe zbulimin e materialeve te huaja nga antitrupat

Kuagulimi, që është një pjesë e mekanizmit të trupit për vetëriparim

Funksionet transportuese, duke përfshirë transportin e hormoneve dhe sinjalizimin për dëme të indeve

Rregullimin e pH (normalja e pH të gjakut është në mes vlerave 7.35 – 7.45)

Vetitë e gjakut

Temperatura është 36,6° C (te njerëzit e shëndoshë) pH 7,4 Gjaku është një suspension. Meshkujt kanë përafërsisht 4,5 litra gjak, Femrat 3,6 litra

Nëpërmjet ndryshimeve në gjak dhe pjesëve përbërëse të tij një numër i madh i sëmundjeve mund të diagnostikohen dhe në vështirësinë e tyre mund të kategorizohen, për këtë arsye është gjaku lëngu më i shpeshtë i analizuar.

Përbërja e gjakut

Plasma (~ 55 për qind) prej saj 90 për qind H2O dhe 2 për qind sheqer + minerale (jone të natriumit, kaliumit, magnesiumit dhe kalciumit) 8 për qind proteina (albumina, antitrupa, etj.) Qeliza (~ 45 për qind): eritrocite 5 milion/µl, leukocite 5000 – 10000/µl, trombocite 150000 – 300000/µl Hormone Gazra

Lexoni edhe: Si të ushqeheni sipas grupit të gjakut

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post What Sperm Says About Your Health
Next post Linja e autobusave Ndërqytetas te Juglindjes