Tech

Gartner: Shitjet e pajisjeve Android do të arrijnë në një miliard këtë vit

Më shumë se një miliardë pajisje Android do të shiten në vitin 2014, sipas parashikimit të fundit nga Gartner. Firma tha se sistemi operativ do të jetë në 1.1 miliardë tabletë, telefona inteligjentë, orë dhe pajisje të tjera që do të shiten gjatë këtij viti, një rritje prej 26% në krahasim me vitin 2013.

Megjithatë, autori i raportit tha se Google nuk do të përfitojnë nga kjo rritje. Shitjet e pajisjeve Android janë në rritje të shpejtë në Kinë, por shumë pajisje janë zhveshur nga shërbimet e Google.

Përveç kësaj shifrat përfshijnë edhe shitjet e tabletëve Amazon Kindle Fire, që vijnë më një variant tjetër të sistemit operativ. Megjithatë, analisti tha se gjiganti i kërkimit ka fituar një pozitë të fortë në tregun e pajisjeve inteligjente.

“Android ka volumin edhe në qoftë se ju mund të thoni se Apple ka vlerën”, tha Ranjit Atwal, drejtor i kërkimeve në ekipin Parashikimi Global në Gartner. “Por çështja e Google është se si ajo thekson numrin e saj të madh të përdoruesve.”

“Shumë përdorues në tregjet në zhvillim blejnë telefona të thjeshtë dhe nuk do të kenë nevojë për aplikacione. Çelësi për Google është që të sigurohet që ata të blejnë telefona të lirë Android”.

Raporti parashikon që sistemet e ndryshme të Microsoft do të jetë në 360 milionë pajisje të reja të shitura në vitin 2014, një rritje prej 10% nga viti kaluar. Ai gjithashtu parashikoi se sistemet e Apple, iOS dhe Mac OS do të jenë të instaluar në 344 milionë pajisje të blera, që përfaqëson një rritje prej 28% në krahasim me vitin 2013.

Lexoni edhe: