Tech

Google heq privatësinë nga Android

Google_AndroidGoogle Inc ka hequr një tipar eksperimental të privatësisë nga sistemi i e saj Android, që i kishte lejuar përdoruesit për të bllokuar aplikacionet që të mblidhnin informacione personale të tilla si listën e adresave dhe vendndodhja e një përdoruesi.

Ndryshimi do të thotë se përdoruesit e telefonave inteligjentë që përdorin Android 4.4.2, versionin e fundit të sistemit operativ më popullor në botë për pajisje celulare të lëshuar këtë javë, duhet të sigurojnë qasje në të dhënat e tyre personale në mënyrë që të përdorin disa aplikacione.

Një zëdhënës i kompanisë tha se tipari është përfshirë rastësisht në Android 4.3, versioni i lëshuar verën e kaluar. “Ne nuk e besojmë këtë shpjegim dhe nuk mendojmë se justifikon heqjen e funksionit në vend se ta përmirësojnë atë,” tha Peter Eckersley, drejtor i projekteve të teknologjisë në Electronic Frontier Foundation.

Përdoruesit e Android që dëshirojnë të mbajnë kontrollet e privatësisë duke mos kaluar në Android 4.4.2, mund të jenë të ndjeshëm ndaj rreziqeve të sigurisë, tha Eckersley. “Tani për tani, përdoruesit duhet të zgjedhin mes privatësisë ose sigurisë, por jo të dyja.”

Shumë aplikacione të palës së tretë për pajisjet Android, të tilla si Shazam dhe aplikacionet që kthejnë telefonin në një elektrik dore, kërkojnë qasje në të dhënat personale që jo gjithmonë kanë një lidhje të qartë me funksionalitetin aplikacionit, të tilla si informacionet e thirrjeve dhe të dhënat e vendndodhjes.

Privatësia është bërë një çështje shumë e rëndësishme, pasi telefonat inteligjentë, të cilët janë të ngarkuar me të dhënat personale të konsumatorëve, është bërë pajisja kryesore për shumë konsumatorë.

Lexoni edhe: