Kuriozitete

Këta janë 5 metalet më të shtrenjta në botë

Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Ndryshe nga sa mendojnë shumica, ari nuk është metali më i shtrenjtë në botë. Në listën e pesë metaleve më të çmuara, ari renditet i treti.

Rodiumi

Metal jashtëzakonisht i rrallë, i çmuar dhe me ngjyrë të argjendtë është më i kushtueshmi. Për të krijuar një ide sa e vështirë është për ta gjetur këtë metal, duhet ditur se një ton dhe i marrë në koren e Tokës përmban vetëm 0.001 g rodium. Ai shkrin në temperatura tepërt ëlarta dhe i reziston gërryerjes. Përdoret zakonisht në funksion të vetive reflektuese në objekte si pasqyra, prozhektorët apo bizhuteritë. Gjithashtu, gjen përdorim edhe në industrinë e makinave dhe në disa fusha të industrisë. Prodhuesit më të mëdhenj janë Afrika e Jugut, Rusia dhe Kanadaja.

Platini

Emri i këtij metali rrjedh nga termi spanjoll ‘platino’, që do të thotë ‘argjend i vogël’. Është i njohur si një metal i dendur, i përthyeshëm, jo reaktiv dhe jo gërryes. Platinumi është përdorur gjerësisht në bizhuteri për shkak të pamjes së tij të shndritshme dhe rezistencës së madhe. Gjithashtu përdoret në stomatologji, armatim dhe aeronautikë. Afrika e Jugut, Rusia, Kanadaja janë ndër prodhuesit më të mëdhenj.

Ari

Ari është metali më i çmuar dhe më i lehtë për t’u njohur për shkak të ngjyrës së tij unike. Mbetet një ndër metalet më të njohura dhe opsionet e investimit. Është popullor për shkak të ngjyrës, lakueshmërisë dhe përçueshmërisë. Metali më i njohur në botë përdoret në bizhuteri, elektronikë, mbrojtje nga rrezatimi dhe izolim termik. Burimet kryesore të nxjerrjes së arit janë Afrika e Jugut, Shtetet e Bashkuara, Kina, Australia dhe Rusia.

Ruten

Ruten është një nga metalet e grupit të platinit. Të gjitha metalet e kësaj familjeje që konsiderohen si metale të çmuara sepse zakonisht gjenden së bashku në natyrë dhe ndajnë prona të ngjashme. Karakteristikat e tij përfshijnë fortësinë dhe aftësinë për të përballuar elementët e jashtëm. Ruteni është popullor në fushën e elektronikës si një mënyrë për të kontakuar në mënyrë efektive kontakte elektrike. Prodhuesit më të mëdhenj përfshijnë Rusinë, Amerikën e Veriut dhe Amerikën e Jugut.

Iridium

Një nga metalet më të dendura, Iridium është anëtari më ekstrem i grupit platin. Ajo ka një nga pikat më të larta të shkrirjes dhe është elementi më rezistent ndaj korrozionit. Metalet përpunohen nga xehe platini dhe si një nënprodukt i minierave të nikelit. Prodhuesi më i madh i Iridium është Afrika e Jugut. Përdoret në penat e syrit, shikon, bizhuteri, busulla, elektronikë, në mjekësi dhe në industrinë e automobilave.

Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comment here