Kujdes! Nëse keni këto shenja, keni më shumë se një ‘të ftohur’!

A është vetëm një e ftohur apo diçka tjetër?

Është e lehtë për të diagnostikuar veten me ‘një të ftohtë’ kur ndiheni keq. Por një i ftohtë nuk është gjithmonë vetëm një i ftohtë. Është e rëndësishme të jeni në gjendje të bëni dallimin midis të ftohtit të zakonshëm dhe diçkaje më serioze, në mënyrë që të mund të merrni kujdesin mjekësor që ju nevojitet.

Nëse mendoni se keni “vetëm një të ftohtë”, por jeni të shqetësuar se mund të jetë diçka më shumë, është më mirë të siguroheni dhe të vizitoni mjekun tuaj. Kjo është veçanërisht e nevojshme në qoftë se ju keni një gjendje kronike të tilla si astma, alergji të rënda, diabet, sëmundje të veshkave, HIV, ose sëmundje autoimune.

E njëjta gjë vlen edhe për gratë shtatzëna dhe të gjithë personat rreth moshës gjashtëdhjetë vjeç e mbi 65 vjeç – ftohja e zakonshme ndikon në këto grupe njerëzish ndryshe dhe mund të jetë më serioze se sa për individët e tjerë

Ju keni pasur simptoma për më shumë se katër ditë
Ftohja e vërtetë tenton të largohet për tre deri në katër ditë”, thotë Melisa Lai Becker, MD, shefe e emergjencës në Cambridge Health Alliance. Fillon me një fyt ‘gërvishtës’, mbingarkesë dhe rrjedhje hundësh dhe më pas zakonisht kalon në kollë të fortë.

Simptomat tuaja ikën … dhe pastaj u kthyen sërish
Nëse keni menduar se u shëruat nga sëmundja juaj, por simptomat tuaja u shfaqën sërish, e gjitha kjo mund të jetë një shenjë e një sëmundjeje ‘superinfection’ (infeksion i avancuar).

Menjëherë rezervoni një takim me mjekun tuaj për të përcaktuar nëse keni nevojë për trajtim shtesë.

Keni probleme me stomakun
Përzierja, vjellja dhe diarretë zakonisht nuk shoqërojnë ftohjet, kështu që simptomat si këto mund të sinjalizojnë diçka më serioze. Është e rëndësishme që të merrni kujdes mjekësor nëse jeni duke përjetuar këto simptoma vazhdimisht, thotë Dr. Mysor.

Keni dhimbje në çdo vend të trupit
Gripi mund të bëjë që muskujt dhe trupi juaj të ndjehen të këputur, dhe gjithashtu mund të shoqërohet me lodhje dhe të dridhura.

“Me gripin e rëndë, do të ndiheni sikur goditeni nga një kamion”, thotë Dr. Mysore.

Burimi: Health.com

Similar Posts