|

Ndërron jetë ‘babi shpirtëror’ i euros

Laureati i Nobelit në ekonomi Robert Mundell, i konsideruar si një nga themeluesit e euros, ka vdekur në moshën 88 vjeç në Itali.

Robert Mundellkonsiderohet si një nga ekonomistët më të rëndësishëm të dekadave të fundit.

Ekonomisti kanadez iu dha Çmimi Nobel në 1999 për teorinë se fleksibiliteti i tregut, përfshirë lëvizjen e lirë të punëtorëve dhe kapitalit, është i nevojshëm për të arritur një zonë të përbashkët monedhe.

Kërkimi i tij hodhi bazat për euron, e cila u miratua në të njëjtin vit nga njëmbëdhjetë vende të Bashkimit Evropian (BE) që ndërmorën hapin e madh drejt krijimit të monedhës së vetme, sipërmarrja më ambicioze në historinë evropiane.

Mundell dha mësim në Universitetin Columbia dhe vdekja e tij u konfirmua nga ndihmës drejtoresha e institutit për kërkime ekonomike, Sophia Johnson.

Mundell u pa gjithashtu si arkitekti i financave të furnizimit, duke u përqëndruar kryesisht në uljen e normave margjinale të taksave për të stimuluar prodhimin dhe konsumin e mallrave dhe shërbimeve. 

Presidenti Ronald Reagan përqafoi këtë filozofi në formën e uljes së taksave dhe kontrollit të inflacionit që ndihmoi në rritjen e rritjes ekonomike me 7.3% në 1984.

Ishte më e madhja në tre dekada.

Një ithtar i tregjeve të lira, tregtisë së hapur dhe qeverisë së kufizuar, Mundell mbrojti kurset e qëndrueshme të këmbimit.

 Në vitin 2009, pas recesionit më të keq që bota ka përjetuar që nga vitet 1930, ai rinovoi thirrjen e saj për monedhën Evropiane për t’u stabilizuar ndaj dollarit, duke thënë që luhatjet e kursit të këmbimit po shkaktonin çekuilibra që çuan në krizën financiare globale.

Në nëntor 2008, ai sfidoi planin e Presidentit të zgjedhur Barak Obama për të rritur taksat për të ardhurat më të larta, duke propozuar një ulje prej 15% të taksave të korporatave nga 35%. 

Mundell këshilloi Kombet e Bashkuara, Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe Bankën Botërore dhe ishte gjithashtu një konsulent për qeveritë në SHBA, Kanada, Amerikën Latine dhe Kinë.

Ai kaloi pjesën më të madhe të karrierës së tij në Shtetet e Bashkuara si një nga ekonomistët më të rëndësishëm të dekadave të fundit. 

Kohët e fundit,  tregoi se po jetonte në një kështjellë në Toskanë.

Similar Posts