Vikingët merrnin drogë para sulmeve barbare, tregojnë studiuesit

Luftëtarët vikingë merrnin energji nga një çaj halucogjenë para sulmeve brutale përgjatë Europës veriore, thonë shkencëtarët.

Luftëtarët elitarë, që shkonin në beteja pa mburoja, futeshin në një gjendje çmendurie kafshërore para luftimit, sipas historianëve. Thuhet se pas betejave, inati i tyre binte ndjeshëm. Tani shkencëtarët besojnë se sekreti pas sulmeve të tyre të tmerrshme ishin halucogjenët.

E njohur si ‘henbana e qelbur’, bima i bënte luftëtarët të zhvisheshin nga shumica e rrobave para betejës. Ajo e bën dhimbjen të ndihet më pak dhe i bën përdoruesit të paparashikueshëm dhe tepër agresivë, duke e larguar lidhjen e tyre me realitetin.

Karsten Fatur, një etnobotanist në universitetin e Ljbuljanës në Slloveni, thotë se vikingët mund të kenë bërë çaj me bimën ose ta kenë konsumuar me alkool.

“Bima të ul ndjesinë e dhimbjes dhe të bën të egër, të paparashikueshëm dhe tepër agresivë. Ajo gjithashtu të largon nga realiteti. Kjo do t’i ketë shtyrë ata të vrasin pa as një lloj morali. “

Ushtritë në të gjithë historinë e njerëzimit kanë përdorur drogëra që ndryshojnë mendjen e njeriut, duke përfshirë romakët, forcat amerikane në Vietnam dhe ushtarët e Hitlerit.

Pse statujat egjiptiane e kanë hundën gjithmonë të thyer?

Kuratori i artit Eduard Bleiberg, kur dëgjoi për herë të parë pyetjen ‘Pse statujat egjiptiane e kanë hundën e thyer?’ u çudit pa masë. Ai gjithmonë e kishte marrë si të mirëqënë që statujat ishin të dëmtuara nga koha dhe nuk e kishte vënë re që ishte hunda ajo që mungonte më shpesh.

Kjo ishte pyetja që e bëri atë të niste kërkimet e tij shkencore. Hunda do të ishte pjesa e parë që do të binte në nj skulpturë 3 dimensionale, por në shumë raste hunda jo vetëm ka rënë, por është shtypur ose goditur.

“Vazhdimësia e këtyre rasteve na bën të mendojmë që është e qëllimshme,” shprehet ai. Bleiberg thotë se në Egjiptin e lashtë besohej se imazhi i një personi mund të mbante vetë shpirtin e tij, edhe pas vdekjes. Këto raste vandalizmi duhet të kenë pasur si qëllim uljen e fuqisë së personit në fjalë.

“Egjiptianët besonin se mbretërit tokësorë duhet të furnizonin Zotat, të cilët në këmbim do të ndihmonin Egjiptin. Varret dhe statujat ishin pika e lidhjes mes Zotërave dhe njeriut. Pjesa e dëmtuar e trupit nuk është më e aftë të bëjë punën e saj. Prishja e hundës e ndalon atë së marri frymë.”

Ky vandalizim zhvillohej nga vjedhësit e varreve, të cilët kishin frikë nga hakmarrja e të vdekurit, ose nga kundërshtarët e personit.

Bleiberg thotë se i njëjti fenomen shihet dhe në kohët e sotme, ku imazhi i një personi mban dhe fuqinë e  tij.

Riprodhimi joseksual

Riprodhimi joseksual eshte i perhapur shume ne natyre, sepse kjo eshte menyra me e thjeshte dhe me e shpejte e shumimit. Riprodhimi joseksual kryehet ne disa menyra. P.sh., kujtoni shumimin e amebes ose te gjallesave te tjera njeqelizore, te cilat shumohen me ane te ndarjes. Ne kete menyre keto gjallesa japin individe te njejte me veten e tyre.
Gjallesa te tjera, p.sh. kerpudhat, myshqet, fieret shumohen me spore. Sporet jane trupeza shume te vegjel, qe transportohen nga era, ashtu si pluhuri dhe pastaj bien ne toke, per te dhene gjallesa te tjera.
Menyre tjeter e shumimit joseksual eshte me buleza (figura me poshte).

Ne trupin e hidres ju shilmi nje organizem te ri, te afle te jetoje ne menyre te pavarur

Pra, ne trupin e hidres shfaqet nje bule (xhunge), e cila eshte nje mase shurneqelizore, e afte per te jetuar ne menyre te pavarur. Menyre mjaft e perhapur e riprodhimit joseksual eshte ai vegjetativ. Riprodhimi vegjetativ eshte i perhapur vecanerisht te bimet.

Nje bime e luleshtrydhes ka prodhuar nje bime te re nepermjet nje stoloni

Kujtoni shurnimin vegjetativ, p.sh., te patates me zhardhoke, te qepes, te tulipanit etj., me qepe (bulb) etj.

Nga studimi i te gjitha menyrave te riprodhimit joseksual, mund te nxjerrim keto perfundime:

1. Gjate riprodhimit joseksual nevojitet vetem nje prind.
2. Eshte nje menyre riprodhimi qe kerhon pak hohe.
3. Indivndet qe lindin jane te njejte ndermjet tyre dhe me prindin.

The 10 most beautiful Ionian cost beaches in Albania

With 107 miles of coastline, the Ionian coast has no shortage of beautiful beaches. With deep crystal waters and captivating views here is a guide to the most beautiful part of Albania’s Riviera.

1. Dhraleos beach (Palase)

When speaking about beautiful beaches, Dhraleos beach is one of the most exotic and tranquil beaches of the Albanian coastal zone complete with rich blue waters. This beach is popular for water sports. In addition, it is the destination for the parachutes that launch from Llogara Pass. A fun fact about Dhraleos is that Julius Cesar actually landed on this beach with his troops.

2. Ksamil

Not in vain Ksamil is called the pearl of the Southern Albanian Riviera. Its four marvelous islands remain covered in lush and green vegetation which makes you feel a part of the nature. What makes it more mesmerizing is the clear water that surrounds these islands which also makes their beaches more special.

3. Akroriza beach

The Akroriza beach is definitely one of the most unique virgin beaches of the Ionian coast. Reached only by boat or hiking, the tenderness of the nature, the untouched stretch of the white sandy beach and the crystal clear water, combine together to make your stay memorable.

4. Jale beach

Do not miss the chance of visiting the most dynamic beach of the Ionian coastline. It is a very popular destination especially for the youth because of its camp sites and summer music festivals.

5. Livadhi beach

Livadhi beach with its deep blue waters and the endless fields of olive trees, is one of the largest beaches of the region and it is mostly visited by campers and families for its peace and quiet.

6. Perivolo beach

Perivolo beach is one of the most beautiful beaches of Drymades. It is surrounded by large rocks that create small and wondrous bays.

7. Alevra beach

Unique water colors, clarity of turquoise deep blue and burning orange sunset over the sea create an amazing show in front of which everyone should surrender. Alevra beach is definitely one of the must see if you are traveling the Ioanian coast

8. Potami beach

Potami beach stands out for its deep waters, navigability and also rocky characteristics. The offers to visitors colder water, due to the fact of underwater springs that flow all year long.

9. Borsh

Borsh, is one of the longer beach areas of the Albanian Riviera. It is protected by a collection of massive Mediterranean vegetation, primarily citrus and olive plantations. Family tourism has also become very popular in this area.

10. Bunec

The last relatively unspoiled beach of the Albanian southern Riviera is Bunec. A stream that runs down from the mountain divides this rocky beach in two halves. In this charming and peaceful place you can enjoy incredible sunsets.

Things Around the World You Didn’t Know Were Banned

Lip-synching, jogging and samosas. Do you know what all of these things have in common? Though seemingly innocuous, each one has been outlawed somewhere in the world.

In some cases, these bans were instituted very reasonably, in response to political unrest, to preserve health and public safety, or to honor religious doctrine. But there are also a surprising number of things — including, yes, gold teeth, sandcastles and the honey-loving bear Winnie the Pooh — that have been banned without legal justification, often due to the machinations of a power-drunk dictator.

If you’re keen to learn the why behind some of the most bizarre items and activities ever banned, keep reading.

Popular in South East Asia, the durian fruit has the round shape of a large cantaloupe, and its outer shell is covered with thick stubs that are reminiscent of porcupine skin. But beyond its odd physical appearance, what people tend to remember about the durian fruit is its foul and pungent odor.

When the late Anthony Bourdain was asked to describe the smell and taste of durian fruit, he said it’s “indescribable, something you will either love or despise…Your breath will smell as if you’d been French-kissing your dead grandmother.”

Food writer Richard Sterling has also described it in less-than-glowing terms, once comparing it to “turpentine and onions, garnished with a gym sock.”

The smell is so bad that Singapore has banned the fruit from mass transit, and some taxi drivers will refuse to pick up passengers in possession of it.

However, despite its stinky reputation, durian is used heavily in South East Asian cooking, and some believe the fruit can tame fevers and serve as an aphrodisiac.