Categories
Shëndet

Përfitimet e të qeshurit në shëndetin tuaj

Ndoshta ju keni dëgjuar se e qeshura është shëndet! Kjo është një thënie e vjetër që thuhet prej një kohë të gjatë, por që është e vërtetë. Shumë studime kanë zbuluar efektet pozitive të të qeshurit në trupin e njeriut. Përveç kësaj për të konfirmuar të gjitha përfitimet psikologjike nga të qeshurit, shkenca e shërimit përmes të qeshurit, e quajtur “guelotologie”, gjeti gjithashtu disa përfitime shumë interesante fiziologjike.

Hidhni një sy në pikave të mëposhtme për të gjetur arsye të mira për ia plas të qeshurit:

  1. Ulje e ndjesisë së dhimbjes. Disa studiues kanë zbuluar se pas 10 minutave të qeshura të forta, ka një reduktim të dhimbjes.
  2. Forcim i sistemit imunitar. Nga eksperimentet e shumta është vërtetuar se e qeshura shkakton ndryshime të rëndësishme neurologjike.
  3. Përmirësimin e funksionit njohëse. Duket se e qeshura rrit performancën tonë mendore dhe aftësinë për të mbajtur informata.
  4. Parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare. E qeshura aktivizon qarkullimin e gjakut duke reduktuar rrezikun e problemeve kardiovaskulare, sidomos infarktit.
  5. Rrit kapacitetin e mushkërive. E qeshura bën lëvizjen e organeve të barkut dhe shkakton, rritjen e elasticitetit të mushkërive.
  6. Lehtëson stresin dhe lodhjen.