|

Pse qeshin bebat?

baby-laughing

Të gjithë i shohim bebat që qeshin e gëzojnë shumë. Teksa i shohim bëjmë pyetjen se përse ata qeshin?

Nga revista shkencore “Plos One” një ekip ekspertësh në informatikë, robotikë dhe psikologjinë e zhvillimit, konfirmojnë dyshimin më të madh të prindërve.

Kur bebat qeshin e bëjnë atë me një qëllim dhe qëllimi është të marrin një buzëqeshje në këmbim nga personi që kanë pranë. Ndër të tjera, të vegjlit arrijnë synimin e tyre duke përdorur mimika dhe veprime të lezetshme.

Studiuesit e Universitetit të San Diego-s, SHBA, programuan një robot të vogël në mënyrë që të sillej si fëmijët dhe u regjistruan reagimet “fytyrë më fytyrë” mes 13 çifteve të nënave me fëmijët më pak se 4 muajsh.

Nga regjistrimi u vu re se roboti i programuar i bëri më për të qeshur personat që e rrethonin duke qeshur sa më pak vetë.

Megjithatë, studiuesit theksojnë se nuk është përcaktuar ende nëse fëmijët janë të vetëdijshëm për atë që bëjnë.

Similar Posts