Shëndet

Qumështi i bletës dhe vlerat e tij shëndetësore

Bletet

Bletet

Ai është një lëng i bardhë me vlera të larta ushqyese. Ky është ushqimi i vetëm i mbretëreshës dhe njihet gjithashtu me emrin “qumështi i bletës” ose “xhelatina mbretërore”.

Qumështi i bletës ka veti të shumta kuruese. Disa nga ato mund të përmendim:

 • Aktivizon gjëndrat seksuale, shton nivelin e hormonit të shtatzanisë “Progesterone” dhe të hormonit mashkullor “Testosterone”.
 • Forcon sistemin riproduktiv duke shtuar pjellshmërinë (mundësinë për të lindur fëmijë).
 • Është i dobishëm për kurimin e zmadhimit dhe infeksionit të prostatit.
 • Përmirëson funksionet e mëlçisë dhe veshkave dhe shton përqindjen e albuminës dhe glukogjenit në mëlçi. Ka rëndësi të veçantë në kurimin e infeksionit viral të mëlçisë.
 • Pakëson mundësinë e arteriosklerozës, normalizon nivelin e kolesterolit dhe yndyrave të trefishta në gjak.
 • Kuron varfërimin e gjakut “Aneminë”, sepse rrit prodhimin e rruazave të kuqe dhe të bardha të gjakut dhe rrit numrin e pllakave të gjakut, të cilat luajnë rol të rëndësishëm në mpiksjen e gjakut kur pritesh apo plagosesh.
 • Korrigjon sekrecionet e yndyrave të lëkurës për t’i normalizuar ato dhe nxit asimilimin e ushqimit brenda qelizave të lëkurës.
 • Luan rol antibiotik dhe antimukozë. Përdoret për parandalimin e sëmundjeve infektuese.
 • Hap oreksin dhe vepron në ngritjen e peshës së trupit, duke u konsideruar si: “Ushqimi gjigand”.
 • Rifreskon memorien dhe fuqizon organizmin në përgjithësi.
 • Vonon shenjat e mplakjes që shfaqen në organet e trupit dhe në lëkurë, si rezultat i përmbajetjes së lartë të Vitaminës B, dhe veçanërisht të Vitaminës B5.
 • Qumështi i bletës ka ndikim rrënjësor në stabilitetin nervor dhe shpirtëror, sepse rrit konsumimin e oksigjenit nga truri dhe kjo bën që të shtohet përqendrimi, gatishmëria dhe rezistenca.
 • Eshtë i domosdoshëm në ruajtjen e shëndetit të flokut

Qumështi i bletës përdoret për kurimin e disa sëmundjeve si:

 • Hipertiroidisem
 • Diabet
 • Hiperkolesterolemi, hipertrigliceridemi (kolesterol dhe trigliceride të larta)
 • Sëmundje të zemrës dhe enëve të gjakut
 • Sëmundje kronike të mushkërive
 • Sëmundje të gojës, probleme me mishrat e dhëmbëve, probleme të fytit
 • Sëmundje të veshkave
 • Artrite reumatoide
 • Probleme seksuale, probleme me riprodhimin, ndihmon në periudhat e premenopauzës
 • Kancer
 • Në pediatri ndihmon sidomos fëmijët e lindur para kohe ose distrofik

Lexoni edhe: