Riprodhimi joseksual

Read Time:1 Minute, 17 Second

Riprodhimi joseksual eshte i perhapur shume ne natyre, sepse kjo eshte menyra me e thjeshte dhe me e shpejte e shumimit. Riprodhimi joseksual kryehet ne disa menyra. P.sh., kujtoni shumimin e amebes ose te gjallesave te tjera njeqelizore, te cilat shumohen me ane te ndarjes. Ne kete menyre keto gjallesa japin individe te njejte me veten e tyre.
Gjallesa te tjera, p.sh. kerpudhat, myshqet, fieret shumohen me spore. Sporet jane trupeza shume te vegjel, qe transportohen nga era, ashtu si pluhuri dhe pastaj bien ne toke, per te dhene gjallesa te tjera.
Menyre tjeter e shumimit joseksual eshte me buleza (figura me poshte).

Ne trupin e hidres ju shilmi nje organizem te ri, te afle te jetoje ne menyre te pavarur

Pra, ne trupin e hidres shfaqet nje bule (xhunge), e cila eshte nje mase shurneqelizore, e afte per te jetuar ne menyre te pavarur. Menyre mjaft e perhapur e riprodhimit joseksual eshte ai vegjetativ. Riprodhimi vegjetativ eshte i perhapur vecanerisht te bimet.

Nje bime e luleshtrydhes ka prodhuar nje bime te re nepermjet nje stoloni

Kujtoni shurnimin vegjetativ, p.sh., te patates me zhardhoke, te qepes, te tulipanit etj., me qepe (bulb) etj.

Nga studimi i te gjitha menyrave te riprodhimit joseksual, mund te nxjerrim keto perfundime:

1. Gjate riprodhimit joseksual nevojitet vetem nje prind.
2. Eshte nje menyre riprodhimi qe kerhon pak hohe.
3. Indivndet qe lindin jane te njejte ndermjet tyre dhe me prindin.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
25 %
Excited
Excited
25 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
50 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Si pregatitet caji i boronices
Next post These are the wintering waterfowl in Tirana Artificial Lake (AOS)