Shafrani – Përse është një kaq i shtrenjtë?
Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Shafrani është i shtrenjtë për dy arsye. E para është puna intensive që duhet të bëjmë për mbledhjen e tij dhe e dyta sepse është një bimë e rrallë.

Çdo lule ka 3 pistile (ose fije), çdo lule mblidhet me dorë, dhe njëkohësisht rregullohet me dorë pra është një punë e cila ka një proces të gjithin me dorë dhe nuk përdoret asnjë metodë përpunimi me makineri.

Është e domosdoshme të përdorim 150,000 lule për të prodhuar një kilogram shafran.

Përpjekjet e shumta për të mekanizuar korrjen nuk kanë qenë të suksesshme. Prodhimi i shafranit është në rënie në shumë pjesë të botës.

Për shembull, në Kashmir të Indisë, kultura e Shafranit është shkatërruar nga menaxhimi i dobët i ujit dhe humbja e tokës së parë në rritje.

Irani është prodhuesi më i madh i Shafranit në nivel global. Megjithatë, industria është e mbushur me falsifikim. Një raport në 2012-tën tregoi se 99% e shafranit spanjoll është cilësia e ulët e importuar e shafranit iranian, e ripaketuar si Premium Spanish Shafran dhe shitet me një çmim premium.

Nëse jeni duke blerë Shafran nga Spanja blini vetëm shafran nga zona La Mancha.

Cilësia e shafranit ndryshon, shumica e njerëzve nuk e njohin atë. ISO 3632 është shafrani në cilësi të lartë të një standardi ndërkombëtar.

Kultivuesit e ligjshëm do të testojnë kundër këtij standardi pasi që ato janë të pavarura nga çdo autoritet rregullator (Irani dhe Spanja kanë standardet e tyre të brendshme të Shafranit).

Nëse shafrani që blini është i lirë, do të jetë kështu për një arsye cilësia është e dobët, është e vjetër ose aspak shafran.

Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *