Art dhe Kulture

Shitje rekord e “muzës” së Pikassos. 33 milionë euro dhe një histori dashurie

Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Një pikturë e mrekullueshme e artistit spanjol Pablo Picasso, një portret i një muze të re dhe të dashurës së tij Marie-Therese Walter, me titullin «Femme assise pres d’une fenetre», ka qenë ylli i ankandit dedikuar pikturës moderne impresioniste të organizuar në Londër. Vepra e vitit 1932, që ishte vlerësuar 25 milionë sterlina është shitur me shumën prej 28,6 milionë stërlina (33,2 milionë euro). Vepra është blerë nga një koleksionist privat që e ka blerë atë më telefon. Historia e takimit të Picassos me Marie-Therese është legjendare: dihet se ndodhi kur ajo ishte vetëm 17-vjeç.

Për disa vite prezenca e saj në veprat e Pikasos ishte e padukshme, por në vitin 1932, kur portretet e saj shfaqeshin në ekspozitat e Parisit dhe Zyrihut e gjithë bota mori vesh për të. Olga Khokhlova, në atë kohë bashkëshorte e artistit u informua me fakte mbi ekzistencën e një të dashure të re në jetën e Pikassos.

Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin