Si ta mundim lodhjen pranverore

Në muajt e pranverës, trupi është më aktiv, e me këtë rast, fillon prodhimi më i lartë i hormoneve, që mund të ndikojë në mungesën e vitaminave, e nëse edhe ushqehemi në mënyrë jo të shëndetshme, trupi nuk e përballon këtë aktivitet të shtuar, prandaj me këtë vjen deri te lodhja. Gjumi i mjaftueshëm dhe ushqimi i ekuilibruar janë kusht për forcimin e imunitetit. Ndryshimet e shpeshta meteorologjike në ditët pranverore dhe ritmi i shtuar i jetës ndikojnë në ndryshimin e shëndetit të njerëzve. Disa hormone zhvillohen më shumë në errësirë, ndërkaq te disa të tjera më i theksuar është prodhimi në dritë. Dalja jashtë gjatë kohës së mirë me diell nxit prodhimin e hormonit, i cili lehtëson daljen nga depresioni, i ashtuquajturi hormoni i lumturisë. Me arritjen e ditëve të ngrohta, disa njerëz ndjejnë simptoma të plogështisë, humbje vullneti, dhimbje në nyja, pagjumësi. Sipas mjekëve, problemet shëndetësore që sjellin deri te lodhja, e ndaj të cilave duhet pasur kujdes janë: anemia, infeksionet, sëmundjet e sistemit imun, tumoret, humbja e oreksit, sëmundjet e gjëndrave tiroide, çrregullimet e gjumit, stresi dhe depresioni.

 

 

 

Comments are closed.