Si ta parandalojmë infarktin

Stresi, dietat, diabeti, pesha janë nder faktorët kryesorë që shkaktojnë infarktin dhe parainfarktin. Por si mund të përballemi me këtë sëmundje dhe cilat janë këshillat më të domosdoshme që duhet të ndiqen nga pacientet e prekur.

Çfarë është parainfarkti dhe infarkti dhe si shkaktohen

Parainfarkti dhe infarkti janë, si të thuash, dy stade të së njëjtës sëmundje. Të dyja këto shkaktohen nga bllokimi i arteries që furnizon pjesën e muskulit, e cila preket nga infarkti dhe parainfarkti. Kjo e fundit është “vuajtje” e muskulit te zemrës, ajo që në gjuhën mjekësore quhet ishemia e miokardit, pra kur nuk furnizohet me sasinë e duhur të gjakut dhe te oksigjenit. Por ne qofte se kjo vuajtje ndërpritet për një periudhe kohe nga 30 minuta deri në 2 orë, ku i sëmuri drejtohet në një qendër kujdesi koronar, atëherë ky muskul shpëton dhe kthehet përsëri ne gjendje normale. Ky është parainfarkti ose ishemia e miokardit…

Për më shumë lexoni gazetën “Republika”

Similar Posts