KëshillaKuzhina

Si të ëmbëlsoni ullinjtë në shtëpi?

Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Ullinjtë janë një ushqim tipik mesdhetar dhe si i tillë nuk duhet të mungojë kurrë në tavolinat tona. Mbreti i vajrave që del po nga kjo pemë dhe kokrrat e tij është shumë i shijshëm dhe shumë i shëndetshëm.

Ullinjtë mund t’i përdorim për sallatë, pica, antipastë ose me djathë dhe bukë të ngrohtë. Shumica prej nesh i blenë ullinjtë nëpër markete, por ka shumë amvisa shqiptare që zgjedhin t’i ‘ëmbëlsojnë” ato vetë në kushtet e shtëpisë.

Për këtë proces na duhen:

  • 5 kg ullinj
  • 2 kg kripë kokërrmadhe
  • 2 lt vaj ulliri
  • 1 lt vaj luledielli

Përgatitja:

Marrim ullinjtë dhe fillojmë t’i shtypim një e nga një. Pasi t’i kemi shtypur të gjithë fillojmë t’i vendosim në vazo qelqi.

Hedhim një shtresë ullinj, i mbulojmë me kripë dhe në këtë mënyrë vazhdojmë derisa t’i kemi mbaruar të gjithë ullinjtë.

Shtresa e fundit duhet të jetë me kripë. E mbulojmë vazon me kapak. Duhet të kemi kujdes t’i trazojmë ullinjtë dy herë në ditë.

Kur i trazojmë duhet të vendosni dorashkë. Pasi ka kaluar një javë marrim ullinjtë dhe i vendosim në një kullonjëse, i shpëlajmë me ujë dhe më pas i vendosim përsëri në vazo me kripë.

I lemë përreth 3-4 ditë me kripë përsëri. Më pas i shpëlajmë më ujë t’u iki kripa dhe i lemë në ujë për një natë. I kullojmë dhe i hedhim në vazo.

Shtojmë vajin dhe i mbulojmë komplet me vaj. Mbyllim vazon me kapak dhe ullinjtë në këtë mënyrë i lemë në dollap larg dritës së diellit dhe nxehtësisë së lartë.

Zakonisht në Shqipëri përdoret hiri i zjarrit për të hequr hidhërimin e ullinjve por në mungesë të tij ne kemi përdorur kripën.

Nëse ja vlen, ndaje me miqtë...
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comment here