Sonte pritet shi meteorësh. Ja kur mund ta shihni

Netët mund të jenë bërë më të gjata, por duket sikur nuk ka fund të ngjarjeve astronomike për t’i mbajtur ato interesante. Kjo fundjavë shënon kulmin e rënies së  meteorëve Taurid, që vjen nga mbeturinat e kometës Encke.

Megjithëse nuk është aq aktive sa edhe Orionidët më të njohur ose rënia e meteorëve Perseids, ajo prapë do t’u japë vëzhguesve një shans për të dalë dhe për të parë shumë yje të bien. Priten rreth 15 meteorë në orë dhe, si gjithnjë, shanset më të mira për t’i parë ato janë të shkoni në  një fushë të gjerë dhe boshe, me sa më pak ndotje  që është e mundur.

Rënia e  meteorëve ndodh për shkak të mbeturinave të shpërndara nga një kometë e largët. Mbetjet e kometës së Encke vijnë në kontakt me atmosferën e Tokës dhe digjen në një dritë verbuese, të cilës i referohemi si yll i qitjes. Kometa e Encke ka një nga orbitat më të shkurtra të çdo kometi të njohur, që rrethon diellin çdo 3,3 vjet.

Besohet se këto mbetje mund të vijnë edhe nga një kometë shumë më e madhe që u shkatërrua vite dhe vite më parë.Kjo mund të mos jetë veçanërisht aktive, por rënia e këtij meteori Taurid zhvillohet për një periudhë më të gjatë që shtrihet nga mesi i tetorit deri në mes të nëntorit.

Nga 5 nëntori deri më 12 nëntor është zakonisht periudha më aktive, sipas Space.com, duke e bërë këtë fundjavë shansin më të mirë që ju do të keni për të parë disa pamje të mrekullueshme.

Similar Posts