Categories
Familja Shëndet

Pickimi nga insektet, si jepet ndihma e parë

pickime insekti

Pickimi nga insektet eshte nje dukuri e shpeshte që, zakonisht, ndodh gjatë muajve të verës.

Fatmirësisht, rastet e tilla janë mjaft të rralla dhe nuk paraqesin probleme të rënda mjekësore. Pickimet nga insektet (grerëzat, bletët, rriqrat) janë të rëndësishme shkaktojnë reaksione alergjike, të cilat e sensibilizojnë organizmin e njeriut.

Simptomat dhe shenjat

Te pickimetnga insektet veprimet helmuese shoqërohen me dhimbje të kohëpaskohshme, me të ënjtur, letargji, me dhimbje koke, mundim me të vjella, dhimbje barku, ngritje e lartë e gjakut, nxehtësi, infeksione lokale, sistemike (ndonjëherë gjendje sepse), konvulsione, reaksione të lehta me urtikarie të gjeneralizuar, reaksione anafilaktoide. Rrezik potencial paraqet zhvillimi i reaksionit anafilaktik, nëse nuk mjekohet në mënyrë adekuate, shumë shpejt mund të jetë vdekjeprurëse.

Manifestimet alergjike nga pickimet me insekte mund të paraqesin rrezik dhe për këtë shkak ndahen në disa grupe:

Forma lokale

Shoqërohet me eritemë të lëkurës, edemë, dhimbje apo djegie, por që nuk kërkon ndonjë mjekim të posaçëm, përveç të përdorimit të kompresave të ftohta, yndyrave antihistaminke, kortikozonikë, amoniak, alkool.

Forma sistemike

Shoqërohet me hipotension, dispne, bronkokonstrikcion, kolaps, edemë e fytyrës, buzëve, periorbitale. Në rastet e rënda këshillohet të përdoret amp. Adrenalinë (0.5 – 1 mg me rrugë subkutane, intravenoze), oksigjenoterapi, bronkodilatatorë dhe në raste më rënda duhet të bëhet intubimi endotrakeal.

Kujdes! Nëse fëmijën e pickon bleta në gojë, ose në fytyrë mund të vijë deri te shfaqja e simptomave dhe shenjave të rrezikshme si: frymëzënia, për shkak të edemës laringale, ndërsa prognoza e sëmundjes mund të jetë fatale, ofrimi i ndihmës së parë është shumë emergjente.

Ndihma e parë

Qetësoni të aksidentuarin dhe vendoseni në pozitë të shtrirë.

Nëse bëhet fjalë për thumbim nga insekti, gjymtyrën e mobilizoni dhe e mbani në elevacion në nivel të zemrës.

Shpërlani me ujë dhe me sapun vendin e thumbuar nga insektet dhe vendosni kompresa të ftohta, me qëllim të zvogëlimit të dhimbjeve.

Krijoni kushtet që pas stabilizimit të shenjave jetësore nën përkujdesje shëndetësore, të aksidentuarin ta dërgoni në spital për trajtim të mëtutjeshëm.

Nëse laikët ofrojnë ndihëm e parë te personi i thumbuar nga insektet, nuk preferohet largimi i insektit, sepse kjo duhet të bëhet vetëm në entet shëndetësore të specializuara.

Insekti mund të largohet nga trupi nga punëtori shëndetësor dhe për këtë qëllim duhet të përdoret një mjet insekticid spërkatës nga afërsia, derisa të mbytet insekti.

Largimi i insektit bëhet ngadalë, me durim, duke e lagur vendin e pickimit me pincë nga lëkura e personit të thumbuar, por duke pasur kujdes që të mos mbetet asnjë pjesë e trupit të insektit.

Categories
Këshilla

Alergjia në pranverë, çfarë këshillohet nga imunologët

pranvere lule

Sezonet, gjithnjë më të hershme të lulëzimit dhe sasitë, gjithnjë më të mëdha të polenit që qarkullojnë në ajër, janë trend që po përkeqësohet çdo vit, ndërsa ka gjithnjë e më shumë edhe alergjikë, shpjegojnë shkencëtarët.

Ekspertët besojnë që çdo vit do të jetë më keq, për shkak të motit jashtëzakonisht të ngrohtë, lulëzimit gjithnjë më të hershëm dhe pranverës pa shumë reshje, ndërsa kjo përkeqëson simptomat e alergjisë. Edhe pse pranvera është kohë e ftohjes dhe virozave, dallimi kryesor është që simptomat e alergjisë, gjithsesi, zgjasin më gjatë se 10 ditë, ndërsa janë më të lehta se tek ftohja. Besohet që sot nga ndonjë formë e alergjisë vuajnë rreth 30 për qind e njerëzve, ndërsa në dekadën e ardhshme, ky numër edhe do të dyfishohet.

Në pranverë, reaksionet alergjike shkaktohen nga poleni i lajthisë, verrit, shelgut, pastaj mështeknës dhe panjës. Çajet e ndryshme të pasura me antioksidantë me shtesat e vitaminave C, E, B dhe magnezit, selenit, kalciumit mund të reduktojnë reagimin e trupit në stimujt nga mjedisi dhe të lehtësojnë alergjinë.

Në përgjithësi, ushqimi i shëndetshëm dhe i balancuar mesdhetar do të ndihmojë në kontrollimin e etheve të çmendura pranverore, këshillojnë imunologët.

Categories
Shëndet

Si të luftojmë alergjitë?

alergjiAlergjitë, për ata të cilët vuajnë nga to, e bëjnë stinën e pranverës një nga stinët më të këqija.

Pra, jo për te gjithë është e mirëseardhur stina e pranverës. Njerëzit me alergjitë ndaj polenit mendojnë se zgjedhja e vetme e tyre është te marrin ilaçe, te qëndrojnë brenda e mos dalin jashtë ose te jetojnë mjerisht me alergji. Por ka mënyra natyrale se si ta ndryshosh sistemin e imunitetit ashtu qe nuk është edhe aq i ndjeshëm ndaj polenit, mykut dhe pluhurit. Me poshtë do te gjeni disa suplement që ndihmojnë:

1- Kuercetini (Quercetin)

Kuercetin është flavonoid qe gjendet ne qep, hudhra, molla, vera e kuqe dhe çajin jeshil, dhe mund të zvogëloj ngacmimin (kruarje) e syve te skuqur dhe fyti skuqur duke mbërthyer lirimin e histamines nga qelizat e imunitetit. Histamina shumëfishon pergjegjesine (reagimin) e imunitetit duke e shtuar depertueshmerin e kapilareve dhe tkurrjet e muskujve te lëmuar. Merr (pi) një apo dy tableta te 1000 mg te kuercetinit një deri tri here ne dite gjate sezonit te alergjive.

2- Vitamina C

Vitamina C është antioksidanti kryesore qe patrullon rrugët e ajrit, zvogëlon inflamacionin ne mushkëri dhe membranat e mukozës ne fyt. Një studim ka zbuluar hiperaktivitet bronkial te shtuar pesëfish tek ata qe me se paku merrnin vitaminë C. Te marrësh 500 mg vitamine C dy here ne dite gjate sezonit mund te përmirësoj funksionin e mushkërive.

3- Magnezi

Magnezi ka efekt relaksues tek muskujt e lëmuar, e kështu ndihmon ne zbutjen e tkurrjes bronkiale. Hulumtimet tregojnë se me rënien e niveleve te magnezit simptomat e alergjive dhe astmës rriten. Me se miri është qe te marrësh afër 350mg magnez ne dite gjate gjithë vitit.

4- Vitamina E

Vitamina E është antioksidant qe mbron membranat e qelizave dhe parandalon dëmtimin e enzimave. Se bashku me vitaminën C, krijon mburoje dhe mbron qelizat drejtpërdrejtë te ekspozuara ndaj alergjenëve. Studimet tregojnë se nivelet e uleta te antioksidanteve sikur Vitamina E rrisin rrezikun ndaj alergjive për trefish. Në ditë merr 400 UI.

5- Vaji i peshkut

Dietat e pasura me omega-3 zvogëlojnë përgjegjësin e trupit ndaj alergjive kronike dhe ndaj gjendjeve inflamatore. Vaji i peshkut ofron nivele te larta te omega-3shit e qe ndihmon trupin ne prodhimin prostagladineve inflamator qe janë te involvuar ne përgjegjësin ndaj alergjive. Vaji i peshkut gjithashtu mund te zvogëloj reaksionet hipersenstive te lëkurës shpesh ndryshe qe quajtura “dermetitis”. Merr rreth 3 gram vaj peshku ne dite për të luftuar alergjitë. Kështu, pra, nuk ka arsye te vuash pa nevoje nga alergjitë. Per t’i vene nen kontroll alergjite përfito nga suplementet (vitaminat) qe treguam me larte. A vuan nga alergjite, na trego se si po ja del te kalosh muajt me pak ose pa vuajtje nga alergjite. Na trego dhe shto ne komente se si ke arritur ta mposhtesh dhe nese ke ndonje menyre tuaj per ta mbajtur nen kontroll apo parandaluar alergjitë krejtësisht.