Categories
Informacion

OBSH/ Ja ku renditet Shqiperia ne rajon per konsumin e alkoolit

Europa kryeson në botë për vdekjet nga përdorimi i alkoolit

Më shumë se 3 milion njerëz vdiqën si pasojë e përdorimit të dëmshëm të alkoolit në 2016, sipas një raporti të publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (WHO) së fundmi. Kjo përfaqëson 1 në 20 vdekje. Në përgjithësi, përdorimi i dëmshëm i alkoolit shkakton më shumë se 5% të barrës globale të sëmundjes.

Sipas shifrave në databazën e OBSH, në Shqipëri konsumohet 7.5 l alkool /njeri, për vitin 2016. Konsumin më të lartë për frymë të alkoolit në rajon e ka Serbia, ku sipas të dhënave është 11.1 litra.

Më pas renditet Mali i Zi, ku konsumi i alkoolit për frymë për grup-moshën mbi 15 vjeç, me 8.0 litra për frymë dhe Bosnja me 6.4 litra për frymë (rreth 1 litër më shumë se në Shqipëri). Mesatarja e Bashkimit Europian për konsumin e alkoolit është 10.6 litra, ndërsa e vendeve me të ardhura të larta është 9.3 litra.

Nga të gjitha vdekjet që i atribuohen alkoolit, 28% vijnë për shkak të lëndimeve, të tilla si ato të trafikut, vetëdijes dhe dhunës ndër-personale, thekson OBSH në raport. Pjesa tjetër, në të gjithë botën, ndodhin përkatësisht 21% për shkak të çrregullimeve të tretjes; 19% për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare, dhe pjesa e mbetur për shkak të sëmundjeve infektive, kancerogjene, çrregullimeve mendore dhe kushteve të tjera shëndetësore.

“Pavarësisht nga disa tendenca pozitive globale në menaxhimin e përhapjes dhe numrin e vdekjeve të lidhura me alkoolin, vihet re që nga viti 2010, barra e përgjithshme e sëmundjeve dhe dëmtimeve të shkaktuara nga përdorimi i dëmshëm i alkoolit është në rritje, veçanërisht në Rajonin Evropian dhe në Rajonin e Amerikës.”- theksohet në raport.

Globalisht rreth 237 milionë burra dhe 46 milionë gra vuajnë nga çrregullimet e përdorimit të alkoolit me prevalencën më të lartë midis burrave dhe grave në rajonin evropian (14.8% dhe 3.5%) dhe Rajoni i Amerikave (11.5% dhe 5.1%). Çrregullimet e përdorimit të alkoolit janë më të zakonshme në vendet me të ardhura të larta.

Konsumi global parashikohet të rritet në 10 vitet e ardhshme

Rreth 2.3 miliardë njerëz janë konsumues të alkoolit momentalisht. Alkooli konsumohet nga më shumë se gjysma e popullsisë në tri rajone të OBSH-së – Amerika, Evropa dhe Paqësori Perëndimor. Evropa ka konsumin më të lartë për frymë në botë, megjithëse konsumi litra/banor ka rënë me mbi 10% që nga viti 2010. Tendencat aktuale dhe parashikimet tregojnë një rritje të pritshme të konsumit global të alkoolit për frymë në 10 vitet e ardhshme, veçanërisht në Azinë Juglindore dhe rajonet e Paqësorit Perëndimor dhe Rajonin e Amerikave.

Faktet kryesore

– Në mbarë botën, 3 milion vdekje çdo vit rezultojnë nga përdorimi i dëmshëm i alkoolit, kjo përfaqëson 5.3% të të gjitha vdekjeve.
– Përdorimi i dëmshëm i alkoolit është një faktor shkaktar në më shumë se 200 sëmundje dhe gjendje dëmtimi.
– Në përgjithësi, 5.1% e barrës globale të sëmundjeve dhe dëmtimeve i atribuohet alkoolit, siç matet në vitet e jetës së rregulluar me aftësi të kufizuara.
– Konsumi i alkoolit shkakton vdekjen dhe aftësinë e kufizuar relativisht herët në jetë. Në grupmoshën 20-39 vjeç rreth 13.5% e totalit të vdekjeve u atribuohen alkoolit.
– Ekziston një marrëdhënie shkakësore midis përdorimit të dëmshëm të alkoolit dhe një sërë çrregullimesh mendore dhe të sjelljes, kushteve të tjera jo të komunikueshme, si dhe lëndimeve.
– Studime më të fundit vendosin lidhje midis pijes dhe incidencës së sëmundjeve infektive si tuberkulozi, si dhe rrjedhën e HIV / AIDS.
– Përtej pasojave shëndetësore, përdorimi i dëmshëm i alkoolit sjell humbje të konsiderueshme sociale dhe ekonomike për individët dhe shoqërinë në përgjithësi./Monitor

Categories
Lajme

Rezistenca ndaj antibiotikëve, OBSH ngre alarmin

“150 000 vdekje janë shkaktuar këtë vit nga kjo lloj rezistence”

WHOMar 12, 2013 / Bakteret po bëhen gjithnjë e më shumë rezistente ndaj antibiotikëve. Organizata Botërore e Shëndetësisë deklaron se 150.000 vdekje janë shkaktuar këtë vit nga kjo lloj rezistence. Mjekët thonë se dhe kjo është një ndër arsyet kryesore pse në Europë çdo ditë po humbin jetën mbi 2500 njerëz. Një zyrtar i lartë i Ministrisë së Shëndetësisë angleze shprehet se rreziku që vjen nga rezistenca ndaj antibiotikëve në rritje duhet të renditet bashkë me terrorizmin në një listë të kërcënimeve ndaj kombit.

I njëjti zyrtar vlerëson se rezistenca antimikrobiale është një kërcënim global. Kjo ndodh kur organizmi është në gjendje t’iu mbijetojnë ilaçeve që synojnë të shkatërrojnë bakteret. OBSH tha se kompanitë farmaceutike duhet të inkurajohen për të promovuar ilaçe të reja, sepse prodhimi i antibiotikëve nuk shihet me si fitimprurës.