Categories
Lifestyle

Lodhja nga puna, zyrtarisht një sëmundje

Lodhja nga puna tashmë ka njohjen zyrtare të OBSH-së si problem i diagnostifikueshëm dhe fenomen i lidhur me profesionin.

Në kulturën e sotme, ku fokusi te karriera sa vjen e rritet, e bashkë me të edhe orët e shpenzuara mbi normën, volumi i punës apo stresi që rrethon ambientin e saj, “burnout” siç njihet aktualisht, apo rraskapitja prej punës është kthyer gati në epidemi.

Organizata Botërore e Shëndetësisë flet për një sindromë që vjen si rezultat i stresit kronik në vendin e punës, pasojat e të cilit nuk janë trajtuar siç duhet. Kjo është hera e parë që bëhet zyrtarisht një lidhje e tillë.

Tre faktorët që e nxisin këtë klasifikim janë:

• Shterimi i energjisë dhe ndjesia e rraskapitjes
• Rritja e distancës mendore që dikush krijon me vendin e punës, apo ndjenjat e negativitetit dhe cinizmit që individi i lidh me punën
• Reduktimi i efikasitetit profesional

Sfilitja në vendin e punës nuk është thjesht lodhje, ajo vjen me rraskapitje kronike dhe acarim të vazhdueshëm. Personat që e përjetojnë humbasin motivimin e nuk vonon dhe ulja e rendimentit në punë, ndërsa seria e problemeve të shkaktuara prej saj janë si emocionale, ashtu dhe fizike.

Sipas studiuesit Dan Schawbe, sfilitja në vendin e punës është kthyer në një shqetësim madhor, pasi njerëzit punojnë më shumë, por ndiejnë se nuk kompensohen ndershmërisht.

Categories
Lifestyle

10 vendet europiane me balancën më të mirë punë – jetë

Shpesh, shumë prej nesh ndiejnë sikur nuk kanë kohë të lirë gjatë javës dhe pak mundësi për t’u çlodhur me të afërmit dhe miqtë – por kjo nuk mund të thuhet për të gjithë vendet e Europës, pasi Danimarka është vlerësuar si vendi me ekuilibrin më të mirë mes jetës profesionale dhe asaj private.

Ky është përfundimi i hulumtimit të TotallyMoney, i cili ka analizuar se cilat vende europiane ofrojnë kohën më të madhe të lirë në mënyrë që qytetarët e tyre të jenë të lumtur dhe minimumin e orëve të punës (me kusht që ata të jenë produktivë).

Danimarka ka një balancë të mirë mes pagës mesatare dhe kostos së jetesës, kohës së argëtimit (15,9 orë) dhe orëve të punës (32.9 orë).

Suedia mban të njëjtën renditje me Danimarkën, por e ka më të lartë nivelin e kohës mesatare të punës në javë – 3.5 orë. Gjithashtu ka edhe tre ditë pushimi zyrtare më shumë në një vit.

Vendi me më pak orë pune në javë është Holanda (30.3 orë pune në javë), me nëntë ditë pushimi zyrtare në vit.

Siç shihet, ky sistem funksionon më mirë në vendet skandinave, të cilat janë gjithnjë edhe në krye të klasifikimit të vendeve më të lumtura.