Categories
Visit Albania

Blue Eye of Albania

The Blue Eye or “Syri i Kaltër” in albanian, is a water spring and natural phenomenon occurring near Muzinë in Vlorë County. Definitely, it is a must-visit site if you have already made up your mind to visit Albania.

You will find people call it: a fairy tale-like spring, beautiful, colorful, unique, surreal beauty, etc. However, the best way to describe its beauty, it is to see it with your own eyes.

Considered a natural jewel, the wonder of Blue Eye in Albania, attracts so many tourist from around the world.

A popular tourist attraction, the clear blue water of the river bubbles forth from a stunning deep pool. Divers have descended to fifty meters, but it is still unclear what the actual depth of the carst hole is. The water that comes out has a constant temperature of 10 degrees Celsius. The Blue Eye spring, is the initial water source of Bistricë river, 25 km long, which ends in the Ionian Sea south of Sarandë.

The source stands at an altitude of 152 m and has a discharge rate of 18400 l/s. The immediate area (180 ha) is a nature reserve and is characterized by oak and sycamore trees. In summer 2004, the source was temporarily dried up, then it was revived again.

Tip

An important tip for those who’d rather avoid the crowds with tourist is to try visiting it during the off-season.

Categories
Travel

NYT: Shqipëria, vendi që duhet vizituar

bregdeti shqiptar“New York Times” publikon listën e destinacioneve për vitin 2014, një sygjerim që u shkon të gjithë lexuesve të gazetes prestigjoze amerikane, ku në vendin e katërt renditet Shqipëria.

Në foton e bërë në afërsi të Porto Palermos, ku shihet nje person që shetit bregdetin me kajakun e tij, Tim Neville, nje gazetar i pavarur shkruan se pikërisht ketu gjen me të mirën e Europës.

Ai pyet: “Çfarë mund të ndodhë nese kombinoni bukurine e thepisur qe gjeni në bregdetin Dalmat të Kroacise, me rrenojat e nje Turqie apo Greqie te pazbuluar, e gjitha kjo e mbështetjellë me një natyrë të butë, karakteristike e Italise rurale, në një pjesë bregdeti të vetme? Shkeputuni dhe shkoni ne brigjet e Shqiperise. Vendi, me sipërfaqe sa Merilendi, mes Greqise dhe Malit te Zi ndodhet rreth 45 milje ne lindje te Italise, ne brigjet lindore te Adriatikut ku ka plazhe me gure gelqerore ne forme unazash, rrenoja antike si Butrinti dhe bujtina perballe detit, ku ju mund te qendroni me me pak se 50 dollare nata”.

“Zhvillimet e shfrenuara- shpjegon Tim Neville- kercenuan shnderrimin e gjithe kesaj ne beton gjate viteve te komunizimit, por Qeveria e re qe mori detyren ne shtator premtoi per ruajtjen autentike te bregdetit. Shkoni në fshatet si Qeparo, brenda fushepamjes nga Korfuzi, ku mund te beni kajak ne tunelet e nendetseve te Luftes se Ftohte, te notoni prane kalave te braktisura dhe te vezhgoni dallgen tek ngrihet gjate nje dreke me peshk te fresket ne nje hotel qe quhet ‘Riviera’. Kjo eshte Europa, kur eshte e fresket dhe e lire”.

Lista e destinacioneve per vitin 2014 nis me Cape Town te Afrikes Se Jugut, ne vendin e dyte renditet Krajstcerc ne Zelanden e Re dhe ne te tretin Bregdeti Verior i Kalifornise. Shqiperia le pas vende ne Europe; si Gjermania, Zvicra, Austria, Holanda, Suedia apo fqinjet si Greqia, Kroacia dhe Serbia.

Lajmi në websitin e NYT.