The Guardian / Në Tiranë moti ta bën jetën e vështirë, në verë dhe në dimër!

Banorët e Tiranës, do të jenë më të lumtur me ajër të kondicionuar. Kështu vlerëson The Guardian në një artikull të fundit, me të dhënat e Climate Impact Lab. Sipas hartës së përpiluar, të përcaktuarit se në cilat qytete të botës mund të jetohet qetë pa ngrohje ose ajër të kondicionuar, zbulon se sa klimë ideale ka një vend dhe se si ngrohja globale mund të sfidojë më tej një vend.

Në verë, banorët në Tiranë do të ishin më të lumtur po të kishin ajër të kondicionuar. Në dimër ata do të kenë nevojë për ngrohje gjithashtu. Në muajin më të nxehtë mesatarja ditore është 25.6 gradë Celcius dhe nivelet mesatare janë 32.7 gradë celsius. Ditët në muajin më të ftohtë zakonisht vendosen rreth 7.2 C por mund të arrijnë një mesatare 2.2 gradë celsius.”- thuhet në hartën e përpiluar për Tiranën.

Duke punuar me qytetet, Guardian synon që të përmirësojë studimin fillestar duke përdorur të dhënat nga Administrata Kombëtare Amerikane e Oqeanisë dhe Atmosferës, si dhe Climate Impact Lab.

Së pari, qytetet ku ndoshta nuk keni nevojë për ngrohje ose ajër të kondicionuar: temperaturat mesatare të verës janë nga 26.5C dhe ditët më të nxehta janë më pak se 28 C, ndërsa mesatarja dimërore nuk është më e ftohtë se 13 C dhe ditët më të ftohta jo më pak se 7 C. Së dyti, qytete që janë më të ngrohta në verë, që do të thotë që ndoshta dëshironi të keni ajër të kondicionuar në verë por nuk keni nevojën e ngrohjes në dimër. Së treti, e kundërta: të ftohtë në dimër, jo shumë të ngrohtë në verë. Së fundi, qytete me verë të nxehtë dhe dimër të ftohtë, ku ju ndoshta dëshironi të dyja ajër të kondicionuar dhe ngrohje. (si në rastin e Tiranës).

Lajm i mirë është se nëse doni të jetoni pa ajër të kondicionuar, keni mundësi në çdo kontinent të gjeni një qytet të tillë. Lajm i keq është se kjo mund të mos jetë kështu përgjithmonë dhe sipas britanikëve, kjo do të jetë një sfidë e fortë ekonomike e përballjes me ngrohjen globale.

Të dhënat sugjerojnë se në vijim, më shumë njerëz do të bëhen ‘të varur’ nga ajri i kondicionuar, sidomos në qytete ku aktualisht është një luks.

“Nëse përballemi me sfidën nëpërmjet përpjekjeve ndërkombëtare, projektimit për qytete më të freskëta, ose duke u zhvendosur në ato qytete që janë natyrisht të butë, është e qartë se të gjithë do të duhet të mendojmë më shumë rreth ngrohjes në shekullin e ardhshëm.”- përfundon artikulli. /Monitor.al

Comments are closed.